Heeft de pandemie een negatieve invloed gehad muziek? 

 

Om het simpel te zeggen, ja, volmondig ja. Toen het virus ons leven binnenviel wist werkelijk niemand wat ons te wachten stond. Veel mensen waren in onzekerheid over hun job en kregen geen perspectief. De muziekindustrie was geen uitzondering.

Maart was een rotmaand maar The Weeknd opende een heleboel deuren met zijn album After Hours. Het album deed het ondenkbare en verkocht 444000 exemplaren. In de loop van de pandemie werd gemeld dat de streams daalden en de “Starboy”-zanger bracht op de een of andere manier nieuw leven in de business. Hij liet zien dat kwaliteit altijd zijn weg zal vinden naar de consument, ongeacht de gevolgen.

Ik wil de situatie zeker niet ophemelen, aangezien andere artiesten verrassend lage cijfers haalden en artiesten waarschijnlijk hebben afgeschrikt om in deze tijden nieuw materiaal uit te brengen. We zouden nieuwe albums krijgen van artiesten als Cardi B, J. Cole en vele anderen.

Deze pandemie bracht echter niet alleen negativiteit. Op een bepaalde manier vonden veel mensen zichzelf opnieuw uit. Degenen die deze pandemie ingingen als een gloednieuw persoon inspireerden en brachten ons nieuw materiaal. Geen gemakkelijke taak in tijden als de huidige.

Als er één ding is dat deze pandemie ons heeft geleerd, is het wel dat we ons verrassend gemakkelijk aanpassen aan nieuwe situaties. Plotseling werden alle regels van de muziekindustrie gebroken en gingen artiesten terug naar de basis. In plaats van overdreven geproduceerde albums met een handvol producers zagen we onze idolen content maken vanuit hun eigen slaapkamer.

Om er een paar van deze mensen te noemen:

We zagen hoe Chloe Bailey, lid van het duo Chloe x Halle, vanaf nul leerde hoe ze beats moest maken en met elke nieuwe bijdrage beter werd.

GOOD Music’s eigen Teyana Taylor, die in staat was om een heel album te schrijven en op te nemen tijdens de lockdown.

En last but not least, Megan Thee Stallion, die haar debuutalbum onder erbarmelijke omstandigheden uitbracht.