BUITENSPEELDAG
OP 19 APRIL

Activiteiten in elk district

Woensdag 19 april is het Buitenspeeldag. Het woord zegt het zelf: een dag dat alle kinderen buiten spelen. Scholen geven geen huiswerk, kinderkanalen op televisie zenden niets uit en er zijn evenementen waar kinderen aan kunnen deelnemen. Ook in de Antwerpse districten valt heel veel te beleven. ​

Bron: pers.antwerpen.be

Alle Antwerpse activiteiten zijn gratis en inschrijven is niet nodig. Iedereen is gewoon welkom die woensdagnamiddag na schooltijd op de locatie(s) naar keuze.

District Antwerpen

In district Antwerpen is er iets te beleven op zeven verschillende locaties, verspreid over het grondgebied:

  • Sint-Andriesplaats | 2000 (Centrum)
  • Koning Albertpark | 2018 (Zuid)
  • Dageraadplaats | 2018 (Zurenborg)
  • Kielpark | 2020 (Kiel)
  • Agorapark | 2030 (Luchtbal)
  • Elegastplein | 2050 (Linkeroever)
  • Stuivenbergplein | 2060 (Noord)

Districtspartners voorzien overal een gevarieerd sport- en spelaanbod met onder andere een BMX-parcours, reuze gezelschapsspelen, trampolines, slackline, bushcraft, knutselactiviteiten, 3×3 basketbal, pannaveldjes, springkastelen en kinderdisco. Op de Dageraadplaats strijkt een groot sportdorp neer, waar kinderen kunnen kennismaken met verschillende sporten. District Antwerpen deelt op elke locatie gratis appels uit aan alle speelvogels.

​Verantwoordelijke: 
Tom Van den Borne, districtsschepen voor o.a. jeugd
Perscontact: communicatie.districtantwerpen@antwerpen.be

Berchem
In Berchem veranderen park Het Prieel (Ter Nieuwerbrugge) en het De Villegaspark (Uitbreidingstraat) voor één dag in een groot sport- en speelparadijs. Alle lokale jeugdpartners slaan de handen in elkaar om er een aanbod te voorzien. In beide parken vind je interactieve springkastelen, workshops, lasershooting, grime en nog veel meer. De attracties werden mee gekozen door de leden van de kinderdistrictsraad.

Verantwoordelijke: Kris Gysels, districtsschepen voor o.a. jeugd
Perscontact: hans.debakker@antwerpen.be

Berendrecht-Zandvliet-Lillo
Het district tovert speelterrein Hagelberg in de Dominicanenstraat in Berendrecht ​ om tot een groot speelparadijs waar niemand zich zal vervelen. Voor de jongste kinderen is er weer een kleuterdorp met verschillende springkastelen. Ook voor de oudere kinderen is er spektakel voorzien, namelijk een extra lange stormbaan, reusachtige springkastelen en enkele workshops. Voor (groot)ouders en oudere broers en zussen is er een gezellig terras. Ideaal om af te spreken voor een namiddag vol speelplezier.

Verantwoordelijke: Pascale De Langhe, districtsschepen voor o.a. jeugd
​Perscontact: 
an.theunis@antwerpen.be

© Frederik Beyens

Borgerhout
Jeugddienst Borgerhout slaat de handen in elkaar met KRAS, JES en Samen Op Straat om er een onvergetelijke speelse namiddag van te maken. Jong en oud, groot en klein, speels en sportief, rustig en kunstzinnig,… niemand wordt over het hoofd gezien. Er zijn springkastelen, pannavelden, Bungee Ball, grime & plaktattoos, skaten, voetballen, enzovoort. De spelmogelijkheden zijn eindeloos.

In Borgerhout kan je de Buitenspeeldag vinden op vier verschillende locaties: het Terloplein, Te Boelaerpark, Bloemstraat en Krugerplein.

Verantwoordelijke: Omar Al Jattari, districtsschepen voor jeugd
Perscontact: kelly.moons@antwerpen.be

Deurne
Ook in Deurne trekken ze alle registers open: op maar liefst 17 verschillende locaties, van heel wat scholen tot onder andere de academie en het Arenaplein, kunnen kinderen deelnemen aan gratis speel- en sportactiviteiten. Er is voor elk kind wat wils, zoals springkastelen, workshops skateboarding, circus, totebags maken, stoepkunst, voetbal,… .

Het volledige programma van de Buitenspeeldag in Deurne staat op www.deurne.be/buitenspeeldag. Het is een samenwerking tussen het district, heel wat scholen, Jes vzw, Buurtsport, Buurtwerk SAAMO, Huis van het Kind, Academie Deurne, Bibliotheken Arena en Couwelaar, Kras, Woonhaven, N’Wicha, Fedasil en Zorgzame Buurt.

Verantwoordelijke: Elke Brydenbach, districtsschepen voor o.a. jeugd
Perscontact: koen.govaerts@antwerpen.be

© Jonathan Ramae

Ekeren
In Ekeren zal er een aanbod zijn om buiten te spelen op 3 verschillende locaties.

In Rozemaai aan het JES-gebouw, georganiseerd door de vzw zelf: een divers aanbod van spelen, knutselen en bewegen. In het centrum aan het skatepark: straattheater, springkastelen, een initiatieles skeeleren heel wat buitenspeelgoed. In Hof De Bist tot slot kunnen kinderen van alle leeftijden doorlopend komen knutselen. Ondertussen ontspannen de ouders met een drankje in café 252cc.

Verantwoordelijke: Fabienne Van Damme, districtsschepen voor o.a. jeugd
Perscontact: kelly.stark@antwerpen.be

Hoboken
Op de Buitenspeeldag komt het grootste springkussenfestival –The Big Bounce– naar park Sorghvliedt. Met meer dan 20 attracties voor groot en klein staat dit garant voor puur plezier. Kinderen en jongeren leven zich uit in de partyzone of komen even op adem in de chillarea. Ook kunnen ze het aanbod van de Hobokense verenigingen ontdekken in het verenigingendorp.

Verantwoordelijke: Kathelijne Toen, districtsburgemeester en bevoegd voor o.a. jeugd
Perscontact: kim.nolf@antwerpen.be

© Sigrid Spinnox

Merksem
Merksem kiest dit jaar opnieuw voor een groot buitenspeelfeest op 1 locatie. In het Bouckenborghpark leven alle kinderen zich uit tijdens coole activiteiten en op spectaculaire speeltuigen. Voor de kleinsten is er een kleuterzone met ballenbad en zweefmolen. Grotere kinderen kunnen zich wagen op de springkastelen met slingerballen, gladiatorenspel, superdarts en rodeostier. Iets bijleren kan tijdens de circus-, graffiti en sportworkshops. Tot slot is iedereen welkom op de dansvloer van de swingende discobar.

Verantwoordelijke: Sonja De Meyer, districtsschepen bevoegd voor o.a. jeugd
Perscontact: evy.gene@antwerpen.be

Wilrijk
Wilrijkse kinderen en hun ouders zijn tijdens de Buitenspeeldag welkom op twee plekken.
In het Park Steytelinck vinden op verschillende plaatsen activiteiten plaats zoals springkastelen, een levensgrote lego en workshops. Het Huis van het Kind, Oxfam, de voorlezers van bibliotheek Bist en een team van Brandweer Zone Antwerpen (onder voorbehoud van een interventie) zorgen er mee voor speelpret.
De Buitenspeeldag strijkt ook neer in de Valaarwijk. Daar zorgt het lokale jeugdhuis Viva voor een kingsize portie speelpret in het buurtpark Marmotteke aan de Rooiboslaan.

Verantwoordelijke: Hans Ides, districtsschepen bevoegd voor o.a. jeugd​
Perscontact: joost.claessens@antwerpen.be ​ ​ ​ ​

Buitenspeelplekken
Wie nog verder op zoek is naar leuke plekken om buiten te spelen in Antwerpen, vindt een handig overzicht op www.antwerpen.be/buitenspelen.

Bron: pers.antwerpen.be

Publicatiedatum: 17/04/2023