Stad Antwerpen lanceert
App ‘Mijn Antwerpen’

Stad Antwerpen lanceerde vandaag haar eigen app, ‘Mijn Antwerpen’. De doelgroep is iedereen die woont, werkt of studeert in de stad, én iedereen die er regelmatig en graag komt. De laatste nieuwtjes op maat, loketfuncties altijd op zak en de A-kaart altijd digitaal bij de hand: er zijn meer dan genoeg redenen om de app te installeren. De komende weken reist er ook een promotour door de hele stad. Wie de toepassing op zijn telefoon zet bij de promotiecaravan krijgt een kleine attentie. 

Vertoond een persoon die scrolled door de mogelijkheden en opties van het Mijn Antwerpen app op zijn gsm

Iedereen kan de gloednieuwe app downloaden voor Android of iPhone via www.antwerpen.be/mijn-antwerpen. Er zijn heel wat goede redenen om dat te doen:

Administratie regelen

Een adres wijzigen, officiële documenten aanvragen of een aangifte doen: het is snel gebeurd via de gloednieuwe app. Bewoners kunnen al hun administratie regelen en hun lopende dossiers opvolgen, waar ze ook zijn.

Via de toepassing kunnen Antwerpenaren ook gemakkelijk afspraken maken om bijvoorbeeld hun nieuwe identiteitskaart af te halen of grofvuil aan huis te laten ophalen. Alle afspraken staan in een handig overzicht, en men ontvangt er ook tijdig herinneringen voor. Ook meldingen, van bijvoorbeeld een sluikstort, kunnen op een gebruiksvriendelijke manier gebeuren.

Informatie op maat 

Dankzij de app zijn bewoners en bezoekers van de stad altijd mee met het laatste nieuws. Of het nu gaat om de aanleg van een nieuw park of tips om ongedierte te bestrijden: Mijn Antwerpen is de beste app om op de hoogte te blijven van het nieuws over de dienstverlening in de stad.

Bovendien beleeft men de stad op maat. Iedereen kan instellen welke thema’s of districten hen interesseren, om zo in een oogopslag te zien wat Antwerpen hen te bieden heeft, en er desgewenst meldingen over te ontvangen. De stad kan zelf ook push-meldingen uitsturen, bijvoorbeeld bij crisissituaties.

Tips en inspiratie  

De Mijn Antwerpen-app informeert niet alleen, ze inspireert ook met leuke activiteiten in de stad. Naast een overzicht van alle activiteiten in de stad ontvangen de app-gebruikers ook weekendtips en worden mensen geïnspireerd om nieuwe plekken te ontdekken. Want Antwerpen is steeds in verandering. Expo’s, pop-up bars of winkeltips: met de app beleeft iedereen de stad vanop de eerste rij.

© Frederik Beyens

A-kaart digitaal 

A-kaarthouders kunnen hun A-kaart koppelen in de app, waardoor ze die altijd op zak hebben. Met de digitale A-kaart sparen ze voor ‘handjes’ (de vroegere punten) die ze kunnen omruilen voor interessante voordelen. In de app staat een overzicht van hoeveel handjes er al gespaard zijn, en welke voordelen je daarmee kan krijgen.

Bewoners die hun afval wegdoen via sorteerstraten, kunnen met de app ook hun sorteerpas – die gelinkt is aan de A-kaart – opladen en hun saldo raadplegen. Daarnaast kunnen A-kaarthouders met de app de toegangspoortjes van de stedelijke zwembaden openen, zolang ze nog voldoende zwembeurten op hun A-kaart hebben staan. Bovendien vind je in de app meteen terug welke zwembaden er bij jou in de buurt zijn.

Op termijn zal het ook mogelijk zijn om de sorteerstraatjes te openen en boeken te ontlenen in de bibliotheken met de digitale A-kaart in de app. Voorlopig is daarvoor echter de plastic A-kaart nog nodig. ​

Stadsplan

De app biedt een handig stadsplan met een overzicht van onder andere de verschillende musea, zwembaden, parkeerzones en loketten in de stad. Ook alle openbare toiletten in Antwerpen zijn op het stadsplan terug te vinden. Zo kunnen bewoners en bezoekers snel een toilet in hun buurt vinden wanneer ze op stap zijn in de stad.

Mijn Antwerpen app voor mobiele gsm waar je alles te weten komt wat de stad te bieden heeft.

Schepen voor digitalisering en marketing en communicatie Erica Caluwaerts: “De stad in je broekzak! Dat is de Mijn Antwerpen-app. Op zoek naar de beste weekendtips in Antwerpen? Of wens je melding te maken van sluikstort? Of wil je als eerste geïnformeerd worden over wat er gaande is in de stad, zoals bij geur- of geluidshinder? Dan is de Mijn Antwerpen-app je one-stop shop waarbij je op een gebruiksvriendelijke manier op de hoogte gehouden wordt, je administratie handig kan regelen en waarbij meldingen je vriendelijk herinneren aan je gemaakte afspraken. En je A-kaart? Die kan je vanaf nu ook digitaal gebruiken. Spaar handjes en geniet van tal van voordelen in onze stad. We zijn trots om de Mijn Antwerpen-app vandaag te lanceren voor elke Antwerpenaar, onze studenten en frequente bezoekers van onze stad.”

Toegankelijk 

De app is er voor iedereen, dus ook voor wie op digitaal vlak minder vaardig is. Gedurende de uitwerking was er een permanente samenwerking met Atlas – integratie & inburgering Antwerpen. In het uitgebreide gebruikersonderzoek vooraf bevroeg de stad ook heel bewust mensen die minder digitaal vaardig zijn. Hun noden en bezorgdheden zijn in het volledige ontwikkelproces mee in rekening gebracht.

Bovendien kregen maatschappelijke partnerorganisaties uit het stedelijke netwerk digitale inclusie net voor de lancering een uitgebreide toelichting over de app. Zij engageren zich om hun klanten vertrouwd te maken met de app. Ook de eigen digipunten van de stad nemen die taak op. Tot slot zijn er de komende maanden in stadslocaties zoals de sociale centra en loketten extra initiatieven die inzetten op digihulp voor de klanten.

Apple App Store waar je software en applicaties kan download voor iPhpne
Google Play waar je applicaties voor android kan downloaden

Eerste release 

De Mijn Antwerpen-app wordt voortdurend verder ontwikkeld. Er worden permanent kleinere updates uitgevoerd. Daarnaast volgt er in het najaar een evaluatie waarbij gebruikers worden gevraagd naar hun ervaringen en verwachtingen. Op basis van dat gebruikersonderzoek zal er dit of volgend jaar al een bijgewerkte versie gelanceerd worden.

De logo van Antwerpen Stad

Bron: pers.antwerpen.be

Alle info is terug te vinden op: pers.antwerpen.be

Bron : pers.antwerpen.be

Publicatiedatum : 27/05/2024