Gratis sport voor jongeren
tijdens ‘Urban Summer’

Antwerpen is deze zomervakantie de ideale plek voor jongeren die zich graag onderdompelen in de wereld van de urban sport en cultuur, met sessies street hockey, graffiti, bmx, calisthenics,… . Bovenop het programma in de drie vaste urban locaties Zomerfabriek, SPRK en Scratch organiseert de stad ook een aanbod op de buurtpleintjes. 

BorgerRio 2023

Dat het een belangrijke sportzomer is, is duidelijk. Met achtereenvolgens het EK voetbal in Duitsland, de Ronde van Frankrijk en dé hoogmis van de sport, de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs, is het heel de zomer lang smullen voor sportliefhebbers. Maar ook in Antwerpen staat er een actieve sportieve zomer op de planning. Voor Antwerpse jongeren staat daarbij alles in het teken van de ‘Urban Summer’. Onder die noemer zet Sporting A met een volledig gratis aanbod voor 12- tot 18-jarigen de bruisende lokale urban scene graag nog eens in het spotlicht.

Drie vaste locaties

Het merendeel van dit aanbod wordt georganiseerd in drie vaste ‘Urban Summer’-locaties. Het gaat om SPRK in Park Spoor Noord, de Zomerfabriek achter de Zurenborgwijk in Berchem, en het nieuwe jeugdcentrum Scratch op het Kiel. Naast hun uitgesproken urban karakter zijn deze drie ontmoetingsplekken ook gekend als ideale broedplaatsen voor jong Antwerps talent, waar de jongeren hun beste skills niet alleen op een laagdrempelige manier kunnen ontdekken, maar ook in een inclusieve en stimulerende omgeving verder tot ontwikkeling kunnen laten komen.

Elke locatie brengt een divers programma:

  • In Scratch ligt de nadruk op freerunning, urban dance en breakdance onder leiding van de Battle Droids. Wie graag het olympisch debuut van het breakdancen wil bekijken, kan dit ter plekke dankzij een livestream van het olympisch tornooi op het Kiel beleven.
  • In SPRK komen vooral de liefhebbers van street hockey en hiphop aan hun trekken. Skaters zijn in SPRK natuurlijk een heel jaar lang welkom op de skateramps van de Skateboard Academy. Als afsluiter van de zomer staat er ook nog een groot breakdance- & graffiti-event op de planning.
  • In de Zomerfabriek ontmoeten sport en cultuur elkaar het meest. Hier draait alles rond breakdance- en urban dance-initiaties, maar ​ jongeren kunnen ook komen proeven van 3×3 basketbal, calisthenics of skaten. ​

Op elke locatie kan de jeugd zich uitleven tijdens heel wat uiteenlopende urban sportactiviteiten, maar ook ondergedompeld worden in de superdiverse urban culture die Antwerpen rijk is. Proberen en proeven van de veelheid aan mogelijkheden is het concept.

Buurtpleintjes

Naast de drie vaste locaties trekt het uitgebreide programma ook langs de vele buurtpleintjes van de stad. Zo strijken zowel de street hockey- als de 3×3-initiaties zeker al neer in de wijken waar Sporting A een actieve wijkwerking heeft.

Het volledige programma is terug te vinden op SportingA.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Dit aanbod kwam tot stand dankzij een intense samenwerking van Sporting A met de sportfederaties, door de stad erkende topsporters, Antwerpse scholen, en de belangrijkste jeugd- en cultuurorganisaties.

“Het is moeilijk om naast deze ‘moeder aller sportzomers’ te kijken. Het overweldigende aanbod maakt de verleiding groot om aan de buis gekluisterd te zitten. Dat stelen met de ogen vindt Sporting A best oké, zolang het maar inspireert en motiveert om zelf te bewegen. Als dat niet volstaat, doen we er graag een schepje bovenop. Als het olympische sporten regent in Parijs, druppelt het urban sport en cultuur in Antwerpen. In de zomermaanden pakken we uit met een cool en gevarieerd programma in urban hotspots SPRK, Zomerfabriek en Scratch. Maar we nodigen jongeren niet enkel uit, we komen ook naar hen toe en moedigen hen aan om op heel laagdrempelige en ongedwongen wijze urban sports te ontdekken op pleintjes verspreid over de stad”, zegt schepen voor sport Peter Wouters

De logo van Antwerpen Stad

Bron: pers.antwerpen.be

Peter Wouters
Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck
Woordvoerder schepen Peter Wouters

jelle.bryssinck@antwerpen.be
0495 80 15 47

Bron: pers.antwerpen.be

Publicatiedatum: 1 juli 2024