HET EFFECT VAN STREAMING SERVICES OP DE MUZIEKINDUSTRIE

Tegenwoordig draait alles om streams, dit komt door de komst van Apple Music en Spotify. Beide platformen zijn in Europa DE populairste Streaming services van het moment. Hoe komt het dat dit zo belangrijk is geworden?

Wat is een streaming service?

Laten we beginnen bij het begin, een streaming service is een dienst waar je een maandelijks bedrag betaald en in ruil daarvoor content krijgt. Op diensten zoals Spotify krijg je dus een maand lang de muziekcatalogus van artiesten over de hele wereld aangeboden.

Groot succes in Hip Hop

Het is algemeen bekend dat popartiesten zoals Ariana Grande, Ed Sheeran en noem maar op miljoenen streams halen op deze platformen maar ook Hip Hop giganten zoals Drake domineren. Laatstgenoemde artiest behaalde maar liefst 8.2 biljoen streams en werd hierdoor de meest beluisterde artiest op Spotify in 2018.

Chance schrijft geschiedenis

Ondertussen is streaming zo’n fenomeen dat Chance the Rapper in 2017 de Grammy voor Best Rap Album won. Wat maakt dit zo speciaal? Omdat Chance zijn projecten enkel uitbrengt op streaming services, dit maakt hem de eerste artiest die een prestigieuze prijs wint op basis van enkel streams.