THE SMOKE WILL NEVER FADE

Vandaag is het een jaar geleden dat rapper Pop Smoke overleed. Hij werd neergeschoten in zijn eigen huis nadat de artiest per ongeluk zijn adres online plaatste. In dit artikel blikken we even terug naar de opkomende rapper zijn traject.

Pop Smoke startte zijn carrière meteen met de hit ‘Welcome To The Party’. Al snel sprong de Britse rapper Skepta op de remix van de track, en snel daarna bracht ook Nicki Minaj een remix van het nummer uit. Enkele maanden bracht hij zijn eerste mixtape uit op alle streamingsdiensten genaamd ‘Meet The Woo’. Op dit project stelde hij ons letterlijk voor aan ‘The Woo’ en toonde hij wat hij allemaal in petto had.

Dit album was heerlijk voor de mensen die op dat moment al fan waren van de rapper, maar hij haalde niet zo heel veel nieuwe fans binnen. Maar de groei van de rapper zijn fanbase is een beetje te danken aan Travis Scott. De ‘Sicko Mode’ artiest bracht een project uit genaamd ‘Jackboys’, en het laatste nummer was met Pop Smoke. Op ‘Gatti’ rapt Pop Smoke zelf beter dan Travis, en de tekst die het hardste blijft hangen van het nummer is “You can not say Pop and forget the Smoke”. Dit zorgde ervoor dat meer en meer mensen de naam Pop Smoke beter begonnen te kennen.

Niet veel later bracht de rapper het vervolg op zijn eerste mixtape uit, ‘Meet The Woo Vol. 2’. Op dit album toont hij al wat beter wat hij in huis heeft. Hij blijft op de harde drill beats rappen, maar durft toch ook af en toe eens iets trager en gevoeliger te maken zoals ‘Like Me’ met Pnb Rock. Ook is dit zijn eerste project waarop hij features toelaat. Hij trekt artiesten als Quavo en Lil Tjay mee in zijn wereld en toont dat de artiest zowel solo als met anderen kwaliteit kan leveren. Wat nog belangrijker is, is dat hij hier aantoont dat hij zeker en vast te vergelijken kan worden met 50 Cent. Als je het nummer ‘Element’ luistert, en nog niet zeker weer of dat wel zo is, moet je zijn tekst op de beat van ‘Candy Shop’ van 50 zetten. Dan ga je horen wat iedereen bedoelt wanneer ze zeggen dat Pop Smoke de nieuwe 50 is. Sommigen durven hem zelfs een combinatie te noemen van 50 Cent en DMX. Het zijn, net zoals Pop Smoke, rappers afkomstig van New York.

Dit project werd ontzettend goed ontvangen maar spijtig genoeg kon de rapper niet echt genieten van die liefde. Op 19 februari 2020 overleed Pop Smoke nadat hij neergeschoten werd in zijn eigen huis. Iedereen was ontroerd door zijn dood, vooral omdat het ging om een artiest die opkomend was en de kans had om een van de grootste te worden.

50 Cent wist dit ook, en aangezien hij een van Pop Smoke zijn favoriete artiesten was besloot hij het debuut album van Pop, dat na zijn dood uit kwam, mee te producen. Hij zorgde voor bepaalde features, waaronder Roddy Ricch, en bepaalde mee welke nummer op het album kwamen en in welke volgorde ze zouden staan. Hij speelde een heel grote rol in hoe ‘Shoot For The Stars, Aim For The Moon’ klinkt.

Dit debuut album was de perfecte weergave van de skills van de rapper. Het bevatte harde drill beats, catchy songs en gevoelige liefdesnummers. Hij flipte verschillende klassiekers, waaronder ‘Many Men’ van 50 cent.

Dit album staat sinds de release nog steeds in de top 10 van de Billboard charts, wat het ook echt wel verdiend.

We hebben het nu een heel artikel lang gehad over de loopbaan van de rapper, maar wat we zeker niet mogen vergeten is dat Pop Smoke nog maar 20 jaar was wanneer hij overleed. Hij had nog zo veel uit het leven te halen, en had ook plezier in alles wat hij deed. Hij danste in de studio op zijn eigen muziek, tijdens concerten had hij de tijd van zijn leven en hij zorgde er altijd voor dat zijn vrienden het goed hadden.

De sound van Pop Smoke wordt verder gedragen door zijn neefje Dusty Locane, wat voor de rapper zelf misschien wel een geruststelling geweest zou zijn. Er komt nog een tweede album van The Woo aan, er komen nog verschillende features aan en binnenkort kan je hem ook zien schitteren in de film ‘Boogie’.

Rest in peace Pop, the smoke will never fade!