FILM ‘LOVERBOY: EMOTIES UIT’ EEN GROOT SUCCES.
MAAR HOE ZIT HET NU ÉCHT MET MENSENHANDEL?
MAAR HOE ZIT HET NU ÉCHT MET MENSENHANDEL?
De Nederlandse film ‘ Loverboy: Emoties Uit’ brengt een zwaar en complex onderwerp onder de aandacht: loverboypraktijken en mensenhandel. Het verhaal volgt de verwoestende impact van uitbuiting en manipulatie, gebaseerd op waargebeurde feiten. Wij gingen in gesprek met regisseur en hoofdrolspeler Cyriel Guds (36).
Fransje Van Goethem , 19 september 2024
De film gaat over de alleenstaande vader Terrance die financieel struggled. Om zijn 9-jarige dochter te behoeden voor een uithuisplaatsing door jeugdzorg, raakt hij verstrikt in het werk als mensenhandelaar.Uiteindelijk wordt hij gedwongen om drie jonge vrouwen seksueel uit te buiten.
Fictie, of toch niet …
Hoewel het verhaal fictief is, weerspiegelt het een harde realiteit die helaas ook in België speelt. “Ik was vroeger ook een gemiddelde naïeve persoon die dacht dat het enkel in Amerika gebeurde”, aldus Cyriel Guds. “Maar door veel research ontdekte ik dat het vaak voorkomt in Nederlands en België. Dus ik wou niet de persoon zijn die het wist, maar niks mee ging doen. Slachtoffers durven er niet vaak over te praten, en het komt ook niet echt in de media: er moet dus echt meer aandacht aan het thema komen.”
Mensenhandelaars
“Er zijn zeker psychopaten bij: uitbuiten, drogeren, … is niet normaal. Maar er zijn ook mensen die, gedreven door de wil om te overleven of geld te verdienen, in deze wereld terechtkomen. Mensenhandel werkt als een piramidesysteem: degenen boven je dwingen je om dingen te doen die je eigenlijk niet wilt. Ik wilde laten zien dat een mensenhandelaar niet per se een door en door slecht persoon is, maar vaak iemand die verkeerde keuzes heeft gemaakt. Dit rechtvaardigt het niet, maar het is wel de harde realiteit”, vertelt Guds.
Bovendien wilt Cyriel Guds ook aantonen dat het verhaal helemaal niet zo zwart-wit is. “In deze film ligt de focus op loverboys, maar dat betekent niet dat er geen vrouwelijke mensenhandelaars zijn. Als er een volgende deel van de film zou komen, wil ik dat zeker aan kaarten”, zegt Cyriel teasend naar een mogelijk vervolg.
Hoe zit het in België?
De film speelt zich af in Nederland, maar ook in België is het een probleem. Volgens cijfer van ROSA vzw werd in België het aantal slachtoffers van mensenhandel in 2018 nog geschat op 23.000. Dit cijfer daalde in 2023 naar 11.000. Deze daling lijkt op het eerste zicht positief, maar experts nuanceren dat het ook kan betekenen dat minder gevallen van mensenhandel zijn opgemerkt. “Experts menen dat slechts één op de vier slachtoffers van mensenhandel geïdentificeerd wordt door de autoriteiten, blijven er drie onopgemerkt,” aldus ROSA vzw
“In het echt is het nog erger.”
— Cyriel Guds
Wat kan je doen?
Om te helpen in de strijd tegen mensenhandel zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Praat erover om het bewustzijn te vergroten en slachtoffers te ondersteunen. Zorg voor jezelf en anderen door signalen van mensenhandel serieus te nemen. Doe aangifte bij de politie of meld verdachte situaties anoniem bij het Belgisch meldpunt voor slachtoffers van mensenhandel via 1712.
Organisaties zoals het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) bieden slachtofferhulp.
Auteur : Fransje van Goethem
Publicatiedatum: 19 september 2024