STAD OPENT BUURTCOMPOSTPLEK IN SAMENTUIN ‘WERKTUYN’

Stadsakker creëerde, in samenwerking met de stad Antwerpen, een buurtcompostplek in de samentuin ‘Werktuyn’, achter ’t Werkhuys in Borgerhout. Met het plaatsen van extra buurtcompostplekken willen de stad en Stadsakker het buurtcomposteren een boost geven. Antwerpenaren krijgen zo de kans om hun groente-, fruit- en tuinafval lokaal te composteren én de compost in hun eigen tuin of buurt te gebruiken om de stad te vergroenen.

Persuitnodiging

In samentuin Werktuyn, achter ’t Werkhuys, plaatste Stadsakker een buurtcompostplek.

Stad Antwerpen nodigt de pers van harte uit op zondag 20 maart om 15.00 uur in samentuin Werktuyn, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout. Deze nieuwe compostplek wordt geopend door schepen voor samenlevingsopbouw Karim Bachar. Hij zal het eerste emmertje gft-afval in de compostbak mogen legen.

Sociaal en ecologisch

In 2018 richtte de stad Antwerpen de eerste buurtcompostplekken op.

Schepen voor samenlevingsopbouw Karim Bachar: “Per compostplek kunnen ongeveer 20 gezinnen hun gft-afval kwijt. Drie maal per jaar komen de gezinnen samen om de onderste laag van de compost weer bovenop de composthoop te gooien voor meer zuurstof en om de compost te oogsten. Die momenten versterken de samenhang in de buurt en zorgen voor fijne contacten tussen buren.”  

Ook heeft zo’n buurtcompostplek een positieve impact op het klimaat. In een composthoop werken namelijk veel kleine insecten aan de verwerking van het groenafval. Er ontstaat zo dus meer biodiversiteit in de stad. Gezinnen en andere buurtbewoners gebruiken die compost dan weer in hun eigen tuin of moestuin, en zo wordt de omgeving groener. Niet alleen door het gebruik van de zelfgemaakte compost, maar ook doordat er immers minder vuilniswagens nodig zijn om het gft-afval op te halen en buiten de stad te brengen.

Uitbreiding in de toekomst

Dit initiatief is een samenwerking tussen stad Antwerpen en Stadsakker. Stadsakker is de organisatie die buurtcompostplekken inricht. Op dit moment zijn er al 20 plekken in de stad, waar de buurt composteert. De komende jaren wil de stad Antwerpen en Stadsakker dit aantal uitbreiden. Antwerpenaren die zelf aan de slag willen met compost kunnen voor meer informatie terecht op www.stadsakker.org.

Bron: pers.antwerpen.be

Publicatiedatum: 20/03/2022