Vlaamse en Brusselse jeugdhuizen ondernemen online actie onder de noemer #ilovemyonlinejeugdhuis

Jeugdhuizen komen online massaal uit hun kot. Meer dan honderd jeugdhuizen verspreid over heel Vlaanderen organiseren zich creatief op het web. Dat doen ze bijvoorbeeld door het jeugdhuis digitaal na te bouwen zodat jongeren elkaar online kunnen ontmoeten, door talloze livestreams op te zetten, online workshops aan te bieden, quizzen te organiseren, enzovoort. De open jeugdwerksector toon zich in crisistijd creatiever en weerbaarder dan ooit. De hashtag #lovemyjeugdhuis bundelt online alle acties en initiatieven.

Jeugdhuizen en open jeugdwerkingen gaan ondanks de omstandigheden bijzonder creatief online aan de slag. Zo bestaan tientallen jeugdhuizen intussen digitaal op het platform sunnieday.nl, richtte JC Ten Goudberge uit Wevelgem een cyberjeugdhuis op met maar liefst 260 leden waarin ze een community vormen om hun bezorgdheden, ideeën en uitdagingen te delen.

Jeugdhuis Mena uit Rotselaar organiseert dan weer een online Fifa-toernooi, de vrijwilligers van jeugdhuis Vagevuur uit Lokeren staan klaar om ouderen en kwetsbare mensen te helpen met boodschappen. Jeugdclub ‘t Verzet in Knokke-Heist startte ‘Pennenvrienden‘ onder het motto ‘Schrief et ip, pen et neer’ en jeugdhuis Flex uit Antwerpen biedt jongeren online ondersteuning bij schoolwerk.

Op de Facebookpagina I Love My Jeugdhuis worden regelmatig initiatieven gedeeld om jeugdhuizen elkaar te laten inspireren.

Formaatmedewerker Free Anckaert:
“Het is ongelooflijk om te zien hoe jongeren, jeugdwerkers, jeugdhuizen en open jeugdwerkinitiatieven doorzetten in deze moeilijke periode. Met #ilovemyonlinejeugdhuis willen we jeugdhuizen online in verbinding brengen zodat ze moed en energie uit elkaar putten. Want hoe de hele sector hiermee omgaat, is ongezien. We zijn dan ook ongelooflijk trots op iedere actie en elk initiatief. Niemand weet hoelang dit nog zal duren, maar laat het alvast voor iedereen duidelijk zijn dat jongeren niet bij de pakken blijven zitten!”

Via deze link vind je tal van voorbeelden van online en digitale jeugdhuisinitiatieven.

Deuren dicht opent nieuwe deuren

Ook jeugdhuizen moeten de deuren sluiten zolang de lockdown light van kracht is. Voorlopig is dat tot en met 3 mei. De kans bestaat dat die deadline nog verlengd wordt. Heel wat jeugdhuizen organiseren tijdens de zomermaanden ook tal van activiteiten. Die variëren van workshops, kleine buurtfeesten, barbecues, tentoonstellingen tot grote festivals en evenementen met honderden en zelfs duizenden bezoekers.

Hanne van JC Ten Goudberge:
“Als jeugdhuis breng je jongeren samen. Om te organiseren, zich te amuseren, om bij te leren, om te groeien, enzoverder. In een ideaal geval is dat in de fysieke wereld, maar ook online zijn er heel wat mogelijkheden. De basisgedachte voor een jeugdwerker is om te luisteren naar de jonge vrijwilligers zelf om zo te merken waar zij nood aan hebben. Dat kan van alles zijn: iets om naar uit te kijken, verstrooiing, een uitdaging, een excuus om eens goed te kunnen lachen, noem maar op. Daarnaast blijven wij niet bij de pakken zitten als er geen input komt en bedenken we zelf een leuke insteek die zo de bal verder aan het rollen houdt.”

Jeugdhuizen zijn een belangrijke schakel binnen hun gemeente. Ze spelen een cruciale rol in de ontmoeting van jongeren en de ganse buurt. Nu grote evenementen en bijeenkomsten komende maanden niet toegelaten zullen zijn, denken jeugdhuizen na hoe ze die verbindende rol toch kunnen opnemen. Momenteel gebeurt dat nog online. Iedereen hoopt dat dat binnenkort weer meer en meer in levende lijve kan, zodat jongeren zich zoveel mogelijk verbonden voelen met elkaar. Uiteraard met respect voor de gezondheid van iedereen. De originaliteit van de online initiatieven toont aan dat de jeugdhuizen creatief zijn in het bedenken van manieren om hun belangrijke rol in het leven van jongeren te blijven spelen.

Blijfinuwkotgame

Om #blijfinuwkot en #ilovemyonlinejeugdhuis kracht bij te zetten, haalde Formaat een game uit de oude doos. De blijfinuwkotgame kreeg een kleine corona-makeover. Jeugdhuizen kunnen het tegen elkaar opnemen door met hun polonaise – zonder social distancing – elkaars highscores te verbreken. Spoiler alert: polonaises zijn in deze tijden absoluut verboden uiteraard.