De 18de editie van Dikketruiendag
wordt #iktrekhetmijaan

Donderdag 9 februari 2023 is de 18de editie van dikketruiendag, een dag waar we aanmoedigen om de verwarming één graad lager te zetten. Dikketruiendag startte in 16 februari 2005 als een scholenactie in Vlaanderen die vervolgens door de (lokale) overheden werd overgenomen. Vervolgens namens bedrijven er vanaf 2007 ook deel aan, net zoals Nederland het klimaatverbond opriep om mee deel aan te nemen.

Vlaanderen is omgeving

Bron: omgeving.vlaanderen.be

In de beginjaren werd de klemtoon gezet bij het verlagen van de verwarming en door jaren heen kwamen er meer diverse thema’s aan bod. Bijvoorbeeld vergroening, CO2-arme ontwerpen, internationale samenwerkingen en duurzame mobiliteit. Hierdoor veranderde het dynamiek met heel wat scholen die het ‘graadje lager’ in wilde ruilen voor grootschaligere en langdurige projecten met groenere speelplaatsen, zonnepanelen en warmtepompen in de plaats van gas en stookolie.

In 2022 werd dikketruiendag dan niet enkele symbool voor warmtecompensatie, maar kreeg de functie als communicatiemiddel erbij. Onder de slagzin ‘Pak uit met jullie klimaatactie!’ werden deelnemers opgeroepen om hun klimaatacties herkenbaar te maken op hun trui en zo ook anderen te inspireren met hun acties.

“Dikketruiendag wordt #iktrekhetmijaan”

Op donderdag 9 februari wordt  dikketruiendag, #iktrekhetmijaan , waar meer mensen zetten zich in voor een gezonder klimaat. Omdat we zelf iets willen doen voor het klimaat, gaat het zoveel verder dan enkel een dikke trui aantrekken en de verwarming lager te zetten. Tenslotte vertelt #iktrekhetmijaan  een hoopgevend verhaal van vele herkenbare, haalbare en betekenisvolle klimaatinspanningen van scholen, bedrijven, organisaties en (lokale) overheden. Zo inspireren we en zetten we ook anderen aan tot actie.

Waarom? Omdat we het ons aantrekken, die klimaatverandering, en samen een groot verschil kunnen maken.

Trek jij het je ook aan? Plaats dan op of rond 9 februari 2023 de klimaatinspanningen van jouw gemeente/school/bedrijf/organisatie in de kijker. De campagne loopt tot 19 februari.

Doe mee en registreer je klimaatacties

Bron: omgeving.vlaanderen.be

Publicatiedatum: 08/02/2022