THE LIFE OF X – EEN TERUGBLIK NAAR HET LEVEN VAN EEN ICOON

Op vrijdag 9 april overleed de virtuoos DMX. Hij werd een weekje ervoor het ziekenhuis binnengebracht na een vermoedelijke overdosis. Het zag er al niet goed uit, de artiest zijn hersens kregen dertig minuten lang geen zuurstof. Dat is geen goed teken, want daar kom je niet goed uit. Vrijdag begaven de organen van X het, waardoor hij niet langer artificieel beademt werd. Vandaag blikken we terug op het leven het icoon.

Na de dood van Tupac en The Notorius B.I.G. nam DMX het over als de onbetwiste heerser over het landschap van hardcore rap. Hij was een bijzondere entertainer, een combinatie van commercialiteit, artistieke credibiliteit en een vermaardheid in de straten van New York.
Het lijkt misschien wel alsof de artiest van de ene dag op de andere aan de top stond. Maar dat is verre van de waarheid, de bouwstenen voor zijn carrière werden een decennium lang gelegd. Dat gaf hem de kans om een van de meest originele identiteiten te verkrijgen in de hip-hop wereld van die tijd. Alles aan hem was intens, gaande van zijn gespierde en getatoeëerde fysiek tot zijn grauwe en blaffende stijl. Dat laatste was een perfecte match voor zijn befaamde obsessie met honden.

Verder was er ook nog de inhoud achter zijn materiaal. Veel van de virtuoos zijn werk was een samengang van het heilige en het profane. Hij kon het hebben over spirituele zaken en dan meteen overschakelen naar de zonden die begaan werden op de straten van New York. En toch zorgde hij ervoor dat het allemaal deel bleef uitmaken van eenzelfde complexe identiteit, waardoor hij vaak gezien werd als de Johnny Cash van het hip-hop genre. Het was zo opvallend, dat zijn eerste vier albums op nummer een eindigden in de hitlijsten.

Earl Simmons, aka DMX, heeft altijd in New York gewoond. Een moeilijke kindertijd gevuld met mishandeling zorgde er al snel voor dat Simmons gevuld geraakte met agressie. Een groot deel van zijn opvoeding heeft hij al overvallend overleefd op de straten wat ervoor zorgde dat hij op jonge leeftijd al veel aanmaningen had met de wet. Gelukkig vond hij toevlucht in het hip-hop genre waar hij startte als DJ en beatboxer. Niet veel later nam hij zelf de spotlight als rapper en onderging hij een metamorfose tot de alom bekende DMX.

Hij bracht zijn eerste nummer ‘Born Loser’ in 1991 uit onder het Ruffhouse label. Maar daar kreeg de artiest niet de kansen die hij verdiende, dus besloot hij zich ervan los te scheuren. In 1994 bracht hij zijn tweede nummer ‘Make a Move’ uit, maar niet snel daarna werd X veroordeeld voor het bezitten van drugs, de grootste accusatie in zijn carrière.

In 1997 begon hij terug wat momentum op te bouwen en vond hij zijn toevlucht bij Def Jam. Na enkele features op nummers van LL Cool J en The Lox bracht hij zijn nieuwste single ‘Get At Me Dog’ uit in 1998. Niet snel later bracht hij zijn debuutalbum ‘It’s Dark and Hell is Hot’ uit wat vooral geproduced werd door Swizz beats. Al snel verscheen het album op de top van de hitlijsten, wat ervoor zorgde dat X vergeleken werd met Tupac dankzij zijn agressieve aanwezigheid.

Voor het einde van 1998 verscheen het tweede album ‘Flesh of My Flesh, Blood of My Blood’. De release ging niet voorbij zonder controverse, want de artiest stond volledig bedekt met bloed op de cover. In 1999 ging hij mee op tour met Jay-Z, Method Man en Redman op de ‘Hard Knock Life Tour’. Op het einde van de tour werd X opgepakt nadat zijn huis onderzocht werd door de politie na een ongeval met zijn manager. Hij werd aangeklaagd voor dierenmishandeling, illegaal wapenbezit en het bezitten van drugs. Hij kreeg de straf uiteindelijk verlaagt tot boetes, probatie en gemeenschapswerk.

In het midden van al die problemen bracht het collectieve Ruff Ryders, waar X de oprichter van was, een compilatiealbum uit genaamd ‘Ryde or Die, Vol. 1’. Artiesten als The LOX en Eve stonden naast DMX op het album, wat ervoor zorgden dat ook dit project op de eerste plek van de hitlijsten belande. Aan het einde van 1999 bracht hij zijn grootste album ooit uit, ‘… And Then There Was X’. Zijn grootste nummers ooit stonden op dit album, waaronder ‘What’s My Name?’ en ‘Party Up (Up in Here)’.

Tijdens de hype van dit album keerde hij terug naar het grote scherm, na zijn succes in de film ‘Belly’. Deze keer deelde hij het scherm met Jet Li in de film ‘Romeo Must Die’. Niet veel later werd hij beschuldigd van het illegaal bezitten van drugs en wapens, maar ook van het rijden in een auto zonder rijbewijs. Wanneer hij naar het gerecht moest, werd hij ook nog eens betrapt met marijuana in zijn zak. In 2001 werd hij veroordeeld tot gevangenisstraf, waar hij nog eens een extra veroordeling kreeg voor het gooien van een dienblad naar de bewakers. Dit werd later versoepeld omdat het bleek dat hij mishandelt werd door eerder genoemde bewakers.

Na zijn vrijlating verscheen hij weer op het grote scherm, deze keer met Steven Seagal in de film ‘Exit Wounds’. De film werd een groot succes en DMX mocht nog eens terugkeren samen met Jet Li in de film ‘Cradle 2 The Grave’. Tussen die twee films bracht hij zijn vierde introspectieve album ‘The Great Depression’ uit. In 2002 bracht hij zijn biografie ‘E.A.R.L.: The Autobiography of DMX’ uit en nam hij enkele nummers op met Audioslave, wat nu gekend is als Rage Against The Machine.

In de jaren die erna kwamen werd de artiest begraven in verschillende legale problemen. Hij brach 90 dagen door in de gevangenis voor dierenmishandeling, diefstal en drugsbezit in 2008. In 2010 bracht hij nogmaals 90 dagen door in een cel voor het rijden onder invloed. Maar hij stond al een jaar onder probatie en mocht dat jaar lang geen alcohol drinken.

In 2012 probeerde hij een comeback te maken met ‘Undisputed’ onder het Seven Arts label. In 2015 bracht het label het onofficiële achtste album ‘Redemption of The Beast’ uit, maar zonder contract of goedkeuring van de artiest. DMX probeerde stappen te ondernemen tegen het label maar kreeg daar niet echt de kans toe. Hij werd veroordeeld tot twee maanden celstraf na het missen van een alimentatiebetaling. Na zijn vrijlating bracht hij nog enkele kleine projecten uit, maar een groot album heeft de artiest nooit kunnen maken. Na een moeilijk en hard leven stierf hij 9 april op 50-jarige leeftijd.

Drugsverleden

De relatie die X had met drugs was geen geheim, dat is het nooit geweest. Het is hoogstwaarschijnlijk ook de oorzaak van zijn dood, maar achter die verslaving zit een emotioneel verhaal. Tijdens een interview vertelt hij over zijn eerste aanraking met harddrugs op veertien jarige leeftijd. Check de emotionele clip hieronder: