THE BANG BANG ROOM 13/02/’22 – SOCIALE, MAATSCHAPPELIJKE PROBLEMEN & RAPMUZIEK MET YVES & RAMZI

Linkeroever, een stad in een stad. Een plek waar veel verschillende nationaliteiten samen komen. Een plek waar jongeren met verschillende achtergronden samenkomen. Denk hierbij aan armoede of anderstalige nieuwkomers (OKAN). Een plek waar deze jongeren ondersteund worden om te bouwen aan een mooie toekomst.

DJ Bubba, Ramzi, Yves, Brandan; Bron: Mohandis Photography

Verenigingsmanager KSC City Pirates Antwerpen Yves Kabwe Kazadi (32) en Antwerpse rapper Ramzi (26) waren afgelopen zondag te gast tijdens de liveshow THE BANG BANG ROOM, hosted by DJ Bubba. Tijdens deze show stond de toekomst van kansarme jongeren centraal en de sociale en maatschappelijke problemen die ze ondervinden.

Yves is niet enkel trainer bij de voetbalploeg City Pirates. Voor deze jongeren gaat hij ook te werk als sociaal werker. Yves heeft veel jongeren de verkeerde kant op zien gaan door fast money. Bv.: Jongeren in armoede zien andere jongeren in chique auto’s die drugs verkopen en gaan dit ook doen. Drugs en de verleiding naar fast money vormt een enorm probleem onder deze jongeren. Dit gebeurt natuurlijk niet zonder gevolgen. De straten zijn zwaar en het kan fout aflopen.

“We moeten jongeren aanleren om er niet in te trappen.” – Yves

Dit wil Yves voorkomen. Hij wil jongeren aanleren om er niet in te trappen. Hij gelooft in de talenten van deze jongeren en steekt daarom een hart onder de riem. Binnen City Pirates wordt er dan ook gefocust op een preventief beleid, geen sanctiebeleid. Zo gaan ze o.a. mee aan tafel, scheppen een band met de familie en vormen als het ware een vertrouwenspersoon om zo de jongeren op het rechte pad te houden. Ook wordt er een soort oorlogskas opgebouwd. Hierbij kunnen voetballers een deel van hun loon afstaan om vervolgens te investeren in de toekomst van de jongeren. Yves ziet de toekomst van deze jongeren dan ook als positief.

Sinds 7 februari wordt er ook een serie gedraaid over de voetbalploeg, ‘FC United: City Pirates’. De serie gaat over de voetbalploeg zelf, maar ook voornamelijk over het ontsnappen aan de gevaren van de straat en het hogerop geraken. De serie is elke maandag te zien op Canvas om 21u20.

Yves Kabwe Kazadi; Bron: Mohandis Photography 

Ramzi gebruikte in zijn nieuwste nummer ‘Broertje Luister’ beelden uit de serie. Het nummer is geschreven uit het perspectief van een grote broer die naar zijn kleine broer spreekt. Het gaat over jongeren weghouden van de straat, weghouden van de foute dingen.

“Laat je niet afleiden door de straat, focus op school en studies.” – Ramzi

Ramzi is niet alleen rapper, hij is ook een getalenteerde songwriter. Hij heeft zelf al veel teksten geschreven. Zijn inspiratie haalt hij dan ook uit actuele dingen, wereldnieuws, eigen ervaringen, politiegeweld, racisme,… Rap is namelijk ook ontstaan als protest tegen bepaalde situaties. Tegenwoordig is dit minder terug te zien. Dit vormt dan ook een drijfveer voor Ramzi om zelf nummers te schrijven. Hij wil dat terugbrengen. Het feit dat hij zich blootstelt in zijn muziek maakt dat er een bepaalde realness in zijn muziek zit wat jongeren kan inspireren.

Yves voegt er ook aan toe dat rapmuziek zeker een meerwaarde kan zijn voor jongeren, voornamelijk wanneer het gaat om teksten waarin jongeren zich kunnen herkennen. Op deze manier kunnen ze zich empoweren. Opmerkelijk is dat er bij City Pirates ook veel muzikaal talent rondloopt. Zij kunnen vervolgens terecht bij River Side Studio waar ze o.a. muziek kunnen opnemen en componeren.

City Pirates ondersteunt momenteel zo’n 1 400 jongeren. 700 andere jongeren staan op te wachtlijst. Wil jij zelf of wil je dat jouw kind terecht komt bij City Pirates? Neem dan zeker een kijkje op: https://www.citypirates.be/

Ramzi; Bron: Mohandis Photography

Auteur: Romy Gielen

Publicatiedatum: 16/02/2022