SXNJMZ RECAP 09/03/’22 – GENDERFLUIDE OPVOEDING & FOTOGRAFIE MET CARMEN DE VOS & FALLY

Ken je dat een passie? Iets wat alle delen in je lichaam laat glunderen, iets wat je hartstocht vervult? Iedereen droomt ervan om van hun passie hun job te maken. Bij de ene wordt dit al sneller in vervulling gebracht dan bij de andere, maar waar een wil is, is een weg. Dit is ook wat fotografe Carmen De Vos overkwam. Tijdens haar jaren in het bedrijfsleven groeide haar passie voor fotografie en op de dag van vandaag mag ze zich een erkende professionele fotografe noemen. Fally stampte vanuit haar passie en holistische visie haar eigen onderneming uit de grond, Intimi Care.

Carmen en Fally waren afgelopen woensdag te gast tijdens de liveshow van Seks ’n Jamz, hosted by Thalia Tsé. Beide dames werden uitgenodigd om te praten over hun werk, de opvoeding die ze hebben gehad en de opvoeding die zij meegeven aan hun kinderen en last but not least: female empowerment.

Carmen, Thalia, Michelle, ROMY, Fally; Bron: Mohandis Photography

Carmen De Vos; Bron: Mohandis Photography

Carmen begon volgens haar zeggen met mislukte foto’s te nemen. Ze wou heel graag toffe foto’s maken, maar was er ook onzeker over. Op een bepaald moment leerde ze Lomografie kennen. Een stroming binnen de fotografie die onscherpe foto’s maakt en heel impressionistisch fotografeert. Hierin kon ze zichzelf vinden. “Het begin van haar roeping”. Naast haar werkuren in het bedrijfsleven, bracht ze uren door met het nemen van haar typische gewaagde en erotische polaroids. Dit, toenmalig, eerder controversiële onderwerp, laat nu nog steeds zien wie Carmen is en waar ze voor staat, female empowerment.

Wist je trouwens dat Carmen De Vos iets voor haar 40e begon met fotografie en op haar 41e haar 1e betaalde opdracht kreeg?

Fally; Bron: Mohandis Photography

Intimi Care by Fally staat eveneens voor female empowerment. Met dit concept wil Fally vrouwen terugbrengen naar hun “Divine Feminine Inner Strength”. Luister zeker naar de volgende liveshows van Seks ’n Jamz om hier meer over te weten te komen. Voor nu gaan we nog niet te veel verklappen… Fally vertelde ons tijdens de show ze haar dochter van 11 ook meegeeft om haar “Divine Feminine Inner Strength” te ontdekken.

“In mijn cultuur, de Surinaamse cultuur, wordt het al snel duidelijk gemaakt dat je een vrouw bent en dat je in je center moet staan. Ik ben zo opgegroeid en dit wil ik graag aan mijn dochter meegeven”. – Fally

Ook Carmen geeft aan heel open te zijn in de opvoeding naar haar dochter. Denk hierbij aan seksualiteit, genderidentiteit,… Zo heeft ze haar in eerste instantie genderfluid opgevoed. Dat wilt zeggen dat ze haar dochter niet in het “hokje” vrouw heeft gestopt. Ze kocht zowel Barbies als auto’s voor haar om haar interesses en gender zelf te laten ontdekken. De reden dat Carmen dit zo belangrijk vond, is omdat ze vroeger zelf het gevoel had onderdrukt te worden als meisje. Vrouwelijkheid stond voor haar gelijk aan dingen niet mogen.

“Het is empowering als je mag zijn wie je bent”. – Carmen De Vos

Cultuur speelt o.a. een rol in de manier van opvoeden. Zo sprak Fally over het feit dat in de Surinaamse cultuur meisjes op jonge leeftijd wordt aangeleerd om hun vrouwelijke lichaamsdelen te omarmen en ervan te genieten. Carmen gaf aan dat dit ontbreekt in de traditionele Vlaamse cultuur. Hierin speelt de katholieke invloed een rol wat ervoor zorgt dat we meer disconnected zijn met ons lichaam. Er wordt ons geleerd om te werken, ons in te houden, ons te gedragen als een net meisje,… Maar er wordt nooit gezegd: “Een lichaam is ook iets om van te genieten”.

Thalia Tsé; Bron: Mohandis Photography

Week per week komen we ook steeds meer te weten over onze host, Thalia Tsé. Ze voegde eraan toe dat ze, wegens haar Burundische roots, een andere opvoeding kreeg dan traditionele Vlaamse meisjes van haar leeftijd. Ze heeft zelf een weg moeten zoeken binnen de Vlaamse samenleving. Eén ding wist ze zeker. Toen haar moeder zwanger was van haar jongste broertje, heeft Thalia besloten om hem transparant mee op te voeden. Ze gaf hem dezelfde voorlichting mee als zijn klasgenoten, zodat hij dezelfde kansen zou krijgen in het Westen. Openlijk over seksualiteit praten, is hier een voorbeeld van. Met haar show Seks ’n Jamz kan ze deze mentaliteit aan een veel breder publiek meegeven.

Op het einde van de show ging Carmen kort in gesprek met onze fotograaf Tarik Mohandis. Beide selfmade, beide gepassioneerd door fotografie. Ze gaf hem mee om steeds dicht bij zichzelf te blijven en niet te veel te kijken naar wat anderen doen. Wat je zelf doet is verschillend van wat anderen doen en dat wordt geapprecieerd. Dit is eveneens een advies naar iedereen toe. Geloof in je eigen eigenheid en zoek hierin een pad.

Wil jij Carmen De Vos haar werk graag met je eigen ogen bewonderen? Neem dan zeker een kijkje tijdens haar expo “The Warriors”. The Warriors staat voor vrouwelijke kracht. Je kan deze expo tot 30 April bezoeken in cc De Factorij in Zaventem.

https://carmendevos.com/warriors/

Auteur: Romy Gielen

Publicatiedatum: 13/02/2022