SXNJMZ RECAP 09/02/’22 – VROUWEN IN EEN MANNENWERELD MET GUAP x SUGGA en SEMANTA HOTI

Muziek en beeldende kunsten zijn altijd al een plek geweest waar gender en seksualiteit openlijk in vraag worden gesteld. De grens tussen objectivering en vrouwen die empowered hun seksualiteit beleven, is dan ook niet altijd duidelijk voor de buitenwereld. Hoe komt dit?

Tot op de dag van vandaag is werken als vrouw in een mannenwereld nog steeds een uitdaging, zowel op mentaal, fysiek en financieel vlak. Namelijk 60% van de vrouwen en 20% van de mannen hebben te maken met seksuele intimidatie op de werkvloer.

Thalia Tsé bracht dit onderwerp afgelopen woensdag naar de liveshow van Seks ’n Jamz. Niemand minder dan sisters, Tik Tokkers, zangeressen/rappersduo Guap en Sugga en lawyer Semanta Hoti waren te gast.

Guap en Sugga bevestigen dat ze ervan bewust zijn dat ze als artiesten een bepaalde sexual expression uitstralen. Ook geven ze mee dat ze dit zover mogelijk achter zich proberen te laten. The hair, the leggings, the nails,… The sisters zijn assertief, ze zijn extravert en zelfzeker en dat is wat zich weerspiegelt in hun uiterlijk.

Thalia bracht ook nog enkele stellingen mee die the sisters wel eens hebben genoemd tijdens interviews. Maar wat bedoelen ze nu juist met bepaalde stellingen?

Sugga, Thalia, Guap; Bron: Mohandis Photography

  • “Safé klaar” -> “Dit staat o.a. ook voor je identiteit.”
  • “Ons gedrag is grensoverschrijdend en we look grensoverschrijdend” -> “Dit geldt voornamelijk in de Belgische scene. Ze zijn geen girls gewend van Marokkaanse afkomst die zo out of the box zijn.”
  • “The system is trying to dumb us down” -> “Vaak zitten leerlingen, voornamelijk mensen met een kleur, in een bso-richting, terwijl ze zoveel talenten bezitten. Ga geen bso doen, je kan beter.”

Als artiest is het belangrijk om beschermd te zijn. Lawyer Semanta Hoti  kwam ons hier meer over vertellen. Ze is gespecialiseerd in mediarecht, businessrecht, bedrijfsrecht, investeringsrecht en binnenkort ook in criminologie. Semanta gaf ons mee dat het als artiest zijnde belangrijk is om erkend te worden. Een advocaat / lawyer kan je o.a. helpen met contracten, financiële compensaties, copyright en patent. Veel artiesten denken in het begin: “We hebben geen advocaat nodig”, maar het is juist belangrijk dat ze van in het begin weten wat hun rechten zijn.

Semanta gaf ons ook nog een statement mee omtrent werken als vrouw in een mannenwereld: “Some people says legal world is a men’s world. It’s not about gender. It’s about the input.”

Semanta Hoti; Bron: Mohandis Photography 

Auteur: Romy Gielen

Publicatiedatum: 14/02/2022