SXNJMZ RECAP 02/03/’22 – BEELDVORMING VAN SEKSUOLOGEN MET SARA, KATARINA & LYNA

Tot op de dag van vandaag is spreken over seks nog steeds taboe in bepaalde gemeenschappen. Daarom heeft Thalia Tsé afgelopen woensdag een experte in het vakgebied uitgenodigd tijdens Seks ’n Jamz, namelijk seksuologe Sara Taels. Sara werkt momenteel mee aan een onderzoek van Katherine (studente toegepaste psychologie) over de beeldvorming van seksuologen. Ook zij was woensdag aanwezig tijdens de show. Terwijl Sara en Katarina de “sex” brachten, zorgde singer-songwriter LYNA voor de “jamz” in het gesprek.

De liveshow van Seks ’n Jamz stond afgelopen woensdag volledig in het teken van seksuologen. Maar wat is een seksuoloog eigenlijk? We lieten eerst Lyna en ROMY aan het woord, om vervolgens de experte, Sara, aan het woord te laten.

LYNA: “Als ik aan een seksuoloog denk, denk ik dat je in een kamer gaat zitten met vrouw of man die heel erg in detail gaat uitleggen wat seks is, iemand die je gaat helpen. En ook voornamelijk iemand die heel veel vrouwen helpt met orgasmes krijgen, want in vergelijking met hoe vaak ze het verdienen, krijgen ze het niet vaak.”

ROMY: “Bij een seksuoloog gaat het om meer dan alleen over seks praten. Bv. wanner er problemen zijn in een relatie kun je er terecht voor tips. Je kan er ook praten over voorbehoedsmiddelen.”

Sara: “Als je naar een seksuoloog gaat, gaat het meestal niet over seks. Het gaat veel breder, namelijk hoe je je voelt, hoe je je vrouw voelt, hoe je je seksueel wezen voelt, hoe je in een relatie staat,…  Het gaat zoveel breder dan een penis die in een vagina gaat en dat is heel belangrijk om te weten.”

Zoals je hierboven kan teruglezen, is het soms moeilijk voor mensen om te zeggen wat een seksuoloog precies is, wat zij doen. Volgens studente Katarina vormt dit een probleem wat aangepakt moet worden. Haar bachelorproef gaat dan ook over de beeldvorming van seksuologen.

Katarina: “Het onderzoek naar de beeldvorming van seksuologen bestaat uit een vragenlijst die iedereen kan invullen. De vragen zijn gebaseerd rond seksualiteit en is volledig anoniem in te vullen. Ik vind het ook zo interessant, omdat ik niet weet wat er bij mensen in hun hoofd omgaat wanneer ze het woord “seksuoloog” horen.”

De vragenlijst kun je via volgende link invullen: https://surveys.apstudent.be/limesurvey/index.php/648273?lang=nl

Sara: “Eer dat mensen de stap zetten naar een seksuoloog, duurt jaren. Ze zijn vaak angstig om de stap te zetten, omdat ze heel wat vooroordelen en een verkeerd beeld hebben van een seksuoloog. Slechts 15% van de mensen met een seksueel probleem zet de stap om naar een seksuoloog te gaan.”

LYNA was de perfecte aanvulling tijdens deze show. Ze heeft een sexy stem, haar muziek is sexy, ze ziet er sexy uit,… Maar hoe staat ze hier zelf tegenover?

LYNA: “Ik zou mezelf niet omschrijven als seksueel, maar eerder als sensueel. Ik vind sensueel altijd beter dan seksueel. Ik vind het leuker om te teasen instead of giving it all. Daar speel ik mee.”

Katarina, Thalia, Sara; Bron: Mohandis Photography

Sara, Katarina; Bron: Mohandis Photography

LYNA; Bron: Mohandis Photography

LYNA; Bron: Mohandis Photography

In principe betekenen sensueel en seksueel ongeveer hetzelfde, maar waarom vinden mensen sensueel beter dan seksueel?

Sara: “Vaak willen vrouwen toch niet geassocieerd worden met het woord seksueel, omdat dat een beetje “cheap” overkomt.”

LYNA: “Maar vaak gaan mensen, en hierbij praat ik specifiek over mannen, automatisch seksualiseren. They seksualising you. We willen niet altijd seks. We voelen ons vrouw.”

Sara: “Bovendien leren vrouwen de deur naar seksualiteit dicht doen en mannen leren de deur naar seksualiteit constant openhouden. Dit is iets wat we op heel jonge leeftijd al leren, we zijn zo opgegroeid, het zit  in onze cultuur: wanneer vrouwen seksueel gedrag stellen wordt het bestraft, wanneer jongens seksueel gedrag stellen is dat normaal.”

We hebben namelijk geen controle over wat andere mensen over ons denken. Hoe kan je dan uitleggen dat je het woord seksueel gewoon kan gebruiken?

Sara: “In de praktijk zie ik regelmatig vrouwen die het moeilijk hebben om een seksueel wezen te zijn. Je mag seksueel zijn en jij voelt dat zelf. Wanneer anderen het invullen, kan het aanvoelen als iets wat over je grens gaat.”

Superstar LYNA dropte vrijdag haar nieuwste single en videoclip “Superstar”. Tijdens Seks ’n Jamz kregen we een exclusieve kijk achter dit nummer.

LYNA: “De afgelopen 7 maanden ben ik door een harde break-up gegaan. Een specifiek persoon heeft mij vervolgens de andere kant laten zien. Hij noemde me de hele tijd superstar en liet me ook zo voelen. It was the full attention, the full satisfaction wat me inspireerde voor dit nummer. Ik geef mezelf dit gevoel ook wel on daily basis, maar soms wil je gewoon dat iemand anders je ook dat gevoel geeft wat je jezelf geeft.”

LYNA komt niet alleen met een nieuwe single. Binnenkort kunnen we ook haar 1e album verwachten!

LYNA: “Yes, I’m nervous and excited at the same time. De naam van het album wordt 17 maart bekend gemaakt en 25 maart is het eindelijk zover, dan komt mijn album uit. Je kunt voornamelijk heel veel echte verhalen terugvinden, van ex-managers leaving, op mezelf wonen, break-up,… and a lot of oldskool music.”

Als laatste vroegen we onze experts wat onze luisteraars / lezers zeker moeten weten.

Sara: “Daarvoor baseer ik me op het doel van Katarina haar onderzoek, namelijk de stap naar een seksuoloog kleiner maken, deze toegankelijker te maken. Waar kun je nu terecht met vragen omtrent een seksuoloog? Klik dan zeker verder op volgende link: https://www.seksuologen-vlaanderen.be/  “

Auteur: Romy Gielen

Publicatiedatum: 06/03/2022