SXNJMZ RECAP 19/01/’22 – SOA’S MET CHRISTOPHE RAMONT & LEEN

In 1981 stond de wereld op zijn kop wanneer er een nieuw, mysterieus en dodelijk virus rondcirculeerde. Homoseksuele mannen werden zwaar getroffen. Daarom ging de bevolking ervan uit dat dit een seksuele overdraagbare aandoening was onder homo’s. De aandoening kreeg dan ook de naam GRID (Gay Related Immune Disease). Ze kregen het zwaar te verduren. Homeseksualiteit op zich werd al gezien als een schande en dan kwam “deze ziekte onder homo’s” er ook nog eens bij… Al snel bleken ook andere groepen van de bevolking hieraan te lijden, wat de naam veranderde in AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome). Twee jaar later in 1983 werd de boosdoener ontdekt, het HIV-virus.

Thank God dat ik in het “nu” leef. Ja ik heb meerdere bedpartners gehad in een periode en ja ik heb onbeschermde seks gehad. Koorts en hoofdpijn deden mij, na het uitsluiten van Corona, een belletje rinkelen. De bloedtekst bij de dokter maakte het officieel… Ale hup, HIV-positief…”

Zeven maanden leeft Christophe Ramont (40) nu met HIV. Je kan hem kennen van Blind getrouwd waar hij als eerste homokoppel aan deelnam. Afgelopen woensdag was hij de gast bij Seks ’n Jamz, hosted by Thalia Tsé. HIV en soa’s stonden deze liveshow dan ook centraal. Leen kon met haar bijna 20 jaar ervaring bij Sensoa ook zeker niet ontbreken tijdens deze show.

HIV is een virus dat in het bloed circuleert en zal dus overgedragen worden via seksueel contact of contact met bloed. Via zoenen of knuffelen zal dit virus niet overgedragen worden. Bij herpes daarentegen is overdracht via de mond wel mogelijk. Onze tea-expert Veerle Peeters voegde hier nog aan toe dat soa’s ook overgedragen kunnen worden door seksspeeltjes. So use it, clean it, repeat.

Leen gaf onze luisteraars een belangrijk advies mee: “Informeer u, word er niet te bang van, angst is geen goede raadgever, doe het veilig, doe het leuk, laat je testen en laat je behandelen.”

Maar waar kun je je nu laten testen?

1)Huisarts! De huisarts kan je ook meteen doorsturen en de juiste behandeling voorzien.

Thalia, Fonx, Christophe, Veerle, Gilian, Leen, Romy, Jenny; Bron: Jenny Cabral

2)Testcentrums:

3)Zelftesten:

Meer informatie vindt je op https://www.allesoverseks.be/ .

Auteur: Romy Gielen

Publicatiedatum: 24/01/’22