SXNJMZ RECAP 05/01/’22 – LGBTQIA+ MET ORRY VAN DE WAUWER & METOUKA 

De muziek luidde in het Stonewall Inn homocafé te New York. Vrijheid, acceptatie en verbondenheid is wat de mensen daar met elkaar deelden. Het was een plek waar zij, die het gevoel hadden niet geaccepteerd te worden door de buitenwereld, vrij konden zijn. Deze vrijheid werd op 28 juni 1969 abrupt afgenomen door een gewelddadige inval van de politie wegens homohaat. “Genoeg is genoeg”. Een jaar later, op 28 juni 1970, vond de eerste Gay Pride Parade plaats als protest tegen de onderdrukking van de LGBTQIA+ community. En de rest is geschiedenis.

Bron: Michelle Milzink

Thalia, Orry, Metouka, Fonx; Bron: Michelle Milzink

Thalia Tsé, host SXNJMZ, ging afgelopen woensdag in gesprek met parlementslid CD&V Orry Van de Wauwer (33) en rapper/zangeres Metouka (19) over de LGBTQIA+ community. Is homoseksualiteit nog steeds taboe anno 2022? Op 17 mei 1990 schrapte de WHO homoseksualiteit uit de lijst met geestesziekten, de opkomst van sociale media, bespreekbaar maken, normalisering, onder de aandacht brengen,… Het zijn allemaal zaken die de taboe rond homoseksualiteit laten verdwijnen. Helaas vormt deze taboe, het gevoel van sociale aanvaarding of een bepaald geloof voor sommige mensen nog steeds een struikelblok om te zijn wie ze zijn. Belangrijk om te weten is dat homoseksualiteit aangeboren is. Het is geen ziekte. Het is geen aandoening.

Bron: Michelle Milzink

Thalia, Orry; Bron: Michelle Milzink

Als we denken aan de hiphop-scene, aan mannelijke rappers, denken we vaak aan de typische chains, stacks en cars. Past homoseksualiteit daar wel binnen? Absoluut wel! Zo postte Frank Ocean in 2005 een brief op Tumblr waarin hij uit de kast kwam. Later in 2017 uitte hij in het nummer Chanel zijn liefde voor een man. Ook Lil Nas X is niet vies van naakte mannen in zijn videoclips. Alhoewel de eerste reacties hierop shockerend waren, is dit wel de reactie die mensen aan het denken zet. Wanneer we breder in de urban-scene kijken, zien we ook een tal van vrouwelijke artiesten die de LGBTQIA+ community supporten, waaronder Queen Beyoncé en Ariana Grande.

Zit jij met vragen omtrent homoseksualiteit of wil je hier graag over praten? Dan kun je bij volgende organisaties terecht:

Auteur: Romy Gielen

Publicatiedatum: 07/01/2022