SXNJMZ RECAP 02/02/’22 – SEKSUELE DIVERSITEIT & GENDERDISCRIMINATIE MET JAOUAD & SAAR-NIRAGIRE

Het is niet makkelijk om als kind op te groeien in een Islamitisch Marokkaans gezin, wetende dat je homoseksueel bent. Het is niet makkelijk om op 20-jarige leeftijd uit huis te gaan en jezelf te ontdekken. Het is niet makkelijk om geadopteerd te worden. Het is niet makkelijk om als gekleurde jongere op te groeien in de Westerse cultuur. En het is zeker niet makkelijk wanneer je dan als ouders twee mama’s hebt.

Zanger Jaouad Alloul weet als geen ander hoe het voelt om uit te komen voor je homoseksualiteit binnen de Islam en actrice Saar-Niragire De Groof weet als geen ander hoe het is om als gekleurde persoon op te groeien binnen een Vlaams homoseksueel gezin. Zij waren afgelopen woensdag de gast in de studio bij Thalia Tsé, tijdens de liveshow van Seks ’n Jamz, om te praten over seksuele diversiteit en genderdiscriminatie.

Thalia, Fonx, Jelle, Saar-Niragire, Jaouad; Bron: Michelle Milzink

  • Seksuele diversiteit gaat om alle verschillende vormen waarmee mensen uiting geven aan hun seksualiteit. Denk hierbij aan de LGTBQIA+ community. (Bron: https://www.ggdbzo.nl/professional/scholen/wat-is-seksuele-diversiteit/ )
  • Genderdiscriminatie omvat elke situatie waarbij iemand ongunstiger wordt behandeld omwille van haar of zijn geslacht of gender. Zowel een benadeling omwille van zwangerschap of moederschap, als een ongunstige behandeling omwille van een geslachtsverandering of van iemands genderidentiteit en – expressie, worden hiermee gelijkgesteld. De ongunstige behandeling kan diverse vormen aannemen. Zoals reeds gezegd kan de discriminatie direct of indirect zijn, opzettelijk of onopzettelijk. Het resultaat is echter altijd hetzelfde, namelijk dat een persoon omwille van haar of zijn geslacht of gender ongelijk wordt benaderd of behandeld. (Bron: http://www.vrouwenmaatschappij.be/genderdiscriminatie )

Vind je het moeilijk om al deze termen te volgen en wil je even terug naar de basis gaan? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina van de Vlaamse Overheid: https://overheid.vlaanderen.be/begrippen-rond-gender-en-seksuele-diversiteit

Tijdens de show van Seks ’n Jamz legde Thalia enkele stellingen voor aan Jaouad en Saar. Stellingen die een van beide ooit in een interview noemde. Hieronder een kort overzicht:

  • “Ik vind het jammer dat mijn naam niet eens wordt vermeld in de media”. -> Saar
  • “Hoe kan je nu niet evolueren als je mensen ontmoet die je verhalen en situaties meegeven waar je totaal geen ervaring mee hebt?” -> Jaouad
  • “Blijkbaar zie ik eruit als een geboren prostituee”. -> Saar
  • “Ik kan goed tegen mijn eigen kont sjotten”. -> Saar

Zit jij na deze liveshow met vragen omtrent seksuele diversiteit en/of genderdiscriminatie? Het Roze Huis – çarvaria Antwerpen biedt voor jou een luisterend oor! https://www.hetrozehuis.be/nl/

Auteur: Romy Gielen

Publicatiedatum: 04/02/2022

Jelle, Saar-Niragire, Jaouad; Bron: Michelle Milzink