RAPHA

ARTIEST VAN HET WEEKEND (week 5)

Artiest van het Weekend (Week 5) is de Belgische-Congolese singer-songwriter Rapha uit Antwerpen.

Artiest van het Weekend (Week 5) is de Belgische-Congolese singer-songwriter Rapha uit Antwerpen.

1. Wie is Rapha?

Raphaera Kuabe Atekaze, beter bekend onder haar artiestennaam RAPHA, is een Belgisch-Congolese singer-songwriter afkomstig uit het Antwerpse. Al van kinds af aan had RAPHA de droom maar ook de ambitie om het volledig te maken binnen de muziekwereld als zangeres. Tijdens haar jeugd spendeerde RAPHA dan ook haar tijd door haar muzikale vaardigheden op punt te zetten en zette ze haar eerste stapjes binnen de wereld van muziek. Maar 2020 is het jaar waar het allemaal eigenlijk begon. Ze nam deel aan de welbekende wedstrijd genaamd MNM Rising Star en ondanks de sterke competitie won RAPHA. Geïnspireerd door artiesten als Mimi Webb, Alicia Keys en Alessia Cara groeide bij haar ambitie om de droom van een eigen solo-carrière na te jagen.

Met als resultaat dat in 2022 haalde ze haar debuutsingle genaamd ‘Funny’ uitbracht. Haar debuutsingle ‘Funny’ werd zeer positief onthaald ontvangen door het publiek. Zo mocht ze ‘Funny’ gaan voorstellen met live optredens in de studio’s van MNM en Radio 2. Met als resultaat dat ‘Funny’ 6 weken lang de Ultratop 50 van Vlaanderen besteeg. Maar nu is RAPHA terug met een gloednieuwe single. Deze single heet ‘Loin De Mes Yeux’ en deze single bestrijkt enkele gevoelige maar relevante onderwerpen die zij hoog in het vaandel draagt. Met deze verfrissende combinatie tussen Franse en Engelse lyrics brengt haar niets anders dan rauwe emoties in een hip en melodieus jasje.

De rode draad in haar muziek is dan ook steeds om een betekenisvolle boodschap uit te dragen over emoties waar mensen zich in kunnen herkennen, om op deze manier te blijven intrigeren en inspireren.

Artiest van het Weekend (Week 5) is de Belgische-Congolese singer-songwriter Rapha uit Antwerpen.

Artiest van het Weekend (Week 5) is de Belgische-Congolese singer-songwriter Rapha uit Antwerpen.

2. Hoe zou je jezelf omschrijven als artiest?

Dit is eerlijk gezegd een hele moeilijke vraag voor mij omdat ik nog erg hard ben aan het zoeken naar mezelf als artiest. Ik probeer nu vooral mijn eigen sound te vinden door vooral heel veel te experimenteren. Het genre dat mij het meeste aanspreekt is nu vooral pop.

3.  Waaruit / van wie haal jij je inspiratie?

Ik haal inspiratie van mijn favoriete artiesten. Het is heel erg leuk om eens te zien hoe zij zijn begonnen in de muziekwereld. Ik zoek allerlei dingen op en ik kijk echt gedetailleerd naar alles. Ik ben iemand die zich vergelijkt met andere mensen en het is rustgevend om eens op te zoeken vanwaar al die topartiesten komen.

4. Wie is jouw voorbeeld in deze scene?

Mijn grootste voorbeeld tot nu toe is Mimi Webb. Mimi Webb is een popartieste van 22 jaar en ze heeft op een hele korte tijd enorm veel bereikt. De muziek die zij maakt leunt ook het dichtste aan bij mij interesses. Haar traject is in mijn ogen zeker haalbaar voor mij als artieste.

5. Hoe is deze muzikale passie ontstaan?

Ik zing al van kleins af aan en ik leerde als kind alle liedjes van K3 en Junior Eurosong vanbuiten om terwijl ik mezelf inbeeldde dat ik zelf op dat podium stond. Muziekwedstrijden waren bovendien ook echt mijn favoriete programma’s om naar te kijken. Ik heb van mijn 11 tot mijn 15 jaar een musicalopleiding gevolgd (amateuristisch). Op mijn 13de kreeg ik mijn eerste solo en stelde mijn leerkrachten drama en zang me voor om verdere audities te doen in de zang. Na die leuke complimentjes besefte ik een klein beetje dat ik wel geïnteresseerd was in een eventuele zangcarrière.

Rapha – Funny

6. Hoe heeft jouw omgeving bijgedragen tot jouw succes? En hoe heb jij jezelf succesvol gemaakt?

Mijn omgeving was nog niet op de hoogte van mijn zangtalent en ze dachten eerder dat het een extraatje was. Ze zijn me recent echt beginnen steunen omdat ze zagen dat dit echt is wat ik wil en dat ik er alles voor doe om deze droom waar te maken. Ik heb mezelf succesvol gemaakt door aan verschillende wedstrijden mee te doen en te durven vechten voor mijn droom.

6. Heb je een muzikale opleiding gevolgd? Zo ja welke? Zo nee, welke andere opleiding heb je gevolgd + hoe heb jij je verdiept in de muziekwereld?

De enigste professionele muzikale opleiding die ik heb gevolgd was Fabric Magic. Dat is de productie van #LikeMe. Daar kreeg ik zangles in groep, maar nooit individueel. Ik heb mij pas 1 jaar geleden grondig verdiept in de muziekwereld. Toen besefte ik dat school niets voor mij was en dat ik daar heel ongelukkig van werd. Ik wist even niet wat doen en besloot om te stoppen met studeren en toen begon ik mezelf pas echt te verdiepen in de muziek. Ik ben beginnen zoeken naar wie ik kan zijn als artiest en wat voor bijdrage kan zijn voor de buitenwereld. Ik heb enorm veel opgezocht en daardoor maakte ik het besluit dat een internationale zangeres worden mijn nummer 1 droom is.

7. Welke muzikale projecten heb je al gelanceerd?

Mijn eerste single Funny kwam uit op 23 september en die heeft een paar weken in de ultratop 50 gestaan. Mijn tweede single ‘Loin De Mes Yeux’ heb ik op 27 januari gelanceerd.

Artiest van het Weekend (Week 5) is de Belgische-Congolese singer-songwriter Rapha uit Antwerpen.

EP hoes Loin de mes yeux van Rapha, een Belgisch-Congolese Singer-songwriter uit Antwerpen.

Rapha – Loin De Mes Yeux

9. Ben je bezig met een nieuwe track / muzikale (of andere) projecten? Zo ja, wanneer kunnen we deze verwachten?

Ik ben recent nog naar Finland geweest om met een songwriter te schrijven en om te werken aan nieuwe muziek. Daar zijn een aantal songs uitgekomen waarmee ik in België verder aan de slag zal kunnen. Ik ga ze binnenkort in de studio perfectioneren en volledig afwerken. Ik kan nog niet prijsgeven op welke datum deze nummers zullen verschijnen, maar ik wel vertellen dat ergens rond de zomer zal liggen.

10. Wat zijn jouw doelen? Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Ik heb enorm veel doelen, maar ik denk dat als ik ooit een eigen tourbus heb dat ik echt tevreden zal zijn en dat ik ga beseffen dat ik het echt heb gemaakt. Ik zie mezelf: rondreizen en optreden over heel de wereld, featurings hebben met mijn favoriete artiesten, 1 van de grootste Belgische internationale artiesten zijn, een groot uitgebreid team hebben,… Eigenlijk het gekste wat je je maar kunt inbeelden.

11. Welke tips & tricks wil jij meedelen aan beginnende artiesten?

Je moet echt in jezelf geloven en er 100% voor gaan. Zoek dingen op waarvan je denkt die je kunnen helpen in je traject en bekijk interviews, documentaires en liveshows van artiesten die je inspireren. Je omgeving moet ook enorm gezond zijn en je kunnen begrijpen. De muziekwereld is heel hard en je hebt echt mensen nodig die er voor je kunnen zijn en ondersteuning bieden. Maar ik zou zeker de raad geven om niet te vergeten genieten van het traject dat je doorloopt onderweg naar het succes.

EP hoes Loin de mes yeux van Rapha, een Belgisch-Congolese Singer-songwriter uit Antwerpen.

EP hoes Loin de mes yeux van Rapha, een Belgisch-Congolese Singer-songwriter uit Antwerpen.

Wie graag op de hoogte wil blijven, kan de artiest
op Instagram / Spotify / Youtube volgen.

Publicatiedatum : Vrijdag 3 Februari 2023