Drugsbendes kondigen aanslagen
in Anderlecht aan op Snapchat

Gewelddadige aankondigingen via Snapchat

Gewelddadige aankondigingen via Snapchat

In Brussel dreigen rivaliserende bendes elkaar steeds gewelddadiger aan in een strijd om de drugshandel. Ze dreigen openlijk met aanslagen en schietpartijen via Snapchat, de app waar geplaatste berichten na enkele seconden verdwijnen. De lokale politie doet er alles aan om de veiligheid te stellen.

Maandagnacht openden schutters het vuur op het Sint-Guidoplein. Een lid van de Peterbosbende werd in het been geschoten. De aanval leek een vergeldingsactie van de Clemenceaubende, die actief is rond het metrostation daar. Kort ervoor verspreidde een lid van die groep al bedreigingen via Snapchat, waarin hij zelfs het neerschieten van onschuldigen aankondigde.

De strijd draait om territorium. De Peterbosbende heeft recent terrein gewonnen door de controle over de drugshandel over te nemen. Hun rivalen uit Clemenceau vechten terug, met steun van andere criminele netwerken, waaronder de maffia uit Marseille en een lokale Marokkaanse familie.

Dinsdagochtend nadien verspreidden de bendes opnieuw dreigementen en nog diezelfde dag vuurden schutters meerdere kogels af op een woning in dezelfde buurt. Wonder boven wonder raakte niemand gewond.

Vijf schietpartijen in twee weken

De straten van Anderlecht worden steeds gevaarlijker. In amper twee weken tijd vonden er al vijf schietpartijen plaats, met als dieptepunt twee dodelijke slachtoffers en meerdere gewonden. De bendes die verwikkeld zijn in de drugshandel tonen steeds openlijker hun machtsposities en het geweld lijkt alleen maar toe te nemen.

De situatie is vooral gespannen rond metrostation Clemenceau en in de Peterboswijk. Daar escaleerde de rivaliteit tussen twee bendes, die vechten om de controle over de drugshandel in de buurt. Eerder vielen er al slachtoffers bij schietpartijen aan metrostation Clemenceau, waar een 19-jarige jongeman het leven liet. Ook een voorbijganger die toevalig voorbij liep raakte zwaargewond. Daarnaast werd er in de nacht van 5 op 6 februari geschoten in de Peterboswijk. Een 55-jarige man kwam toen om het leven. Dit zorgt ervoor dat het geweld een impact heeft op de hele buurt en bewoners zich steeds onveiliger voelen.

Snapchat liefhebbers  

Bij drugsdealers is snapchat een geliefd medium, omdat berichten er standaard verdwijnen enkele seconden nadat ze zijn gelezen. Zo kan je moeilijker mensen terug opsporen en blijf  blijf je niet traceerbaar.

De politie in Brussel-West reageert dat de zij de sociale media in de gaten houdt. Martijn Baes, woordvoerder van de politiezone Brussel-West, reageert dat de politie de sociale media in de gaten houdt. “Wij zijn ervan op de hoogte dat dergelijke berichten circuleren. Als politiedienst analyseren wij elke vorm van dreiging. We hebben speciaal personeel dat berichten op sociale media volgt en analyseert, bijgestaan door onze mensen op het terrein, contacten bij de gemeente.”

“We reageren daarop door onze aanwezigheid op het terrein te versterken, zowel in burgers als in uniform. Maar ik kan niet op specifieke berichten reageren. Wij grijpen in indien nodig”, zo vertelt Martijn Baes, Woordvoeder van de politiezone Brussel-West.

Ook blijft het advies aan alle inwoners hetzelfde. Als je iets verdacht ziet, bel dan 101 of 112. De overheidsdiensten hebben liever dat ze een keer te veel tijd verspillen voor vals alarm dan omgekeerd.


Geschreven door: Maria Castelo
Publicatiedatum: 21/02/2025