DIVERSITEIT IN HIPHOP

Hiphop bestaat ondertussen al 40 jaar maar het is allang niet meer de traditionele sound van toen, doorheen de jaren is het genre geëvolueerd naar meerdere subgenres. De oude garde heeft moeite met dit te accepteren terwijl de nieuwe generatie openstaat voor het nieuwe geluid. Maar wat is eigenlijk dat nieuwe “geluid”?

Trap

Trap is afgeleid van Amerikaanse slang. Een trap is namelijk een plaats waar drugs gemaakt en verkocht wordt. Dit subgenre verkent voornamelijk de achterstandswijken waar drugsmisbruik en geweld centraal staan. Rappers als Gucci Mane & TI hielpen dit genre groeien. Het kende een enorme boost in 2012 tijdens de opkomst van Soundcloud. Er ontstond een nieuw platform waar muziek gratis gedeeld kon worden.

Emo rap

Dit is de nieuwste trend in het genre, het genre is hevig beïnvloed door iconen zoals Kid Cudi & Kanye West. De twee rappers die eerder samenwerkten aan een collab album “Kids See Ghosts” hebben het vaak over depressie, angst en de sleur van het leven. Hun lyrics opende deuren voor artiesten die topics zoals zelfdoding in hun liedjes verwerken, wat voorheen een soort taboe in Hiphop was. Het toont dat hiphop dieper kan zijn dan het generic “Money and hoes” stereotype die vele rappers vaak onterecht te horen krijgen.

Mumble rap

Het genre kreeg een grote boost in 2015 door grondleggers Lil Uzi Vert en Migos (Beide zijn te horen op de hit Bad And Boujee). De grootste Mumble rapper op dit moment is Lil Pump. Meningen over de rapper verschillen enorm, tieners vinden hem helemaal te gek terwijl de oudere luisteraars hem verafschuwen omdat ze vinden dat de Gucci Gang rapper een schande voor het genre is. Mumble rap is zeker niet voor iedereen weggelegd, vooral jongeren zijn aangetrokken door dit genre. De formule van dit genre bestaat uit flows en melodieën, het heeft tekstueel weinig inhoud. Dit is ook meteen de reden waarom de traditionele fan dit haat omdat dit tegenstrijdig is met het genre rap dat bekend staat om krachtige lyrics.