DISTRICT BORGERHOUT
VIERT VASTENPERIODES
MET 1KM SAMEN AAN TAFEL

Dit jaar overlappen de vastenperiodes voor verschillende gemeenschappen in ons land. Zowel ramadan als de paasperiode vallen samen in april. Daarom organiseert district Borgerhout samen met Voem vzw, FMV vzw, De Roma en middenstandsvereniging Boho2140 het evenement ‘#1kmsamenaantafel’, maar ook een nieuwe editie van ‘Ramadan Bazaar’ en tot slot ook een solidariteitsevenement. De festiviteiten gaan door op zaterdag 8 april. 

Bron: pers.borgerhout.be

Ramadan Bazaar vind je in concertzaal De Roma, terwijl op het Moorkensplein een solidariteitsevenement zal neerstrijken. Daar kan je deelnemen aan een grote paaseitjeszoektocht in het statige districtshuis, maar ook smullen van eiergerechten, gebakken in een gigantische pan. De 1 kilometer lange tafel doorheen Borgerhoutse straten, vormt de verbinding tussen de verschillende activiteiten.

Districtsschepen voor wijkoverleg en middenstand, Mariam El Osri, legt uit:

“De vastenmaand staat voor solidariteit en samenhorigheid. Het is een periode die, over de verschillen heen, Borgerhoutenaren samenbrengt. Of je nu mee vast of niet, het gaat om verbinding tussen mensen. Ook duurzaamheid krijgt een plaats op deze evenementen. We gaan bewust om met voedsel en vermijden wegwerpmateriaal.”

Ramandan Bazaar en Tikkeneike

De Marokkaanse Federatie (FMV vzw) organiseert Ramadan Bazaar in samenwerking met De Roma en winkeliersvereniging Boho2140. Tijdens deze sfeervolle markt in De Roma worden bezoekers verwend met proeverijen en lekkernijen. Startende ondernemers en sociaal-culturele organisaties krijgen hier ook de kans om hun producten te verkopen. Daarnaast kunnen bezoekers deelnemen aan workshops, genieten van muzikale omkadering en kinderanimatie voor de allerkleinsten.

Bron : District Borgerhout – ©Victoriano Moreno

Op het Moorkensplein vindt tegelijkertijd het solidariteitsevenement ‘Tikkeneike 2.0’ van Voem vzw plaats. Hier staan een grote paaseitjeszoektocht in het districtshuis, een interlevensbeschouwelijk gesprek en een expositie op het programma. Met de wereldmarkt ‘Goestinginwa?’ kan je smullen van halal, veggie en vegan maaltijden en kan je tijdens een bakspektakel verschillende gerechten met eieren proeven in een gigantische pan met een diameter van maar liefst 3 meter.

“Met deze acties willen we inzetten op sociale, culturele en vooral grenzeloze verbinding”, besluit Badra Djait, voorzitter van Voem vzw.

1 kilometer lang tafelen

Om 20.30 uur kunnen Borgerhoutenaren deelnemen aan een grote paasiftar, dat is het symbolisch verbreken van de vasten bij zonsondergang. Inwoners delen samen een maaltijd aan een tafel van maar liefst 1 kilometer lang. De organisatoren stellen samen met lokale partners en buurtbewoners tafels op in de Appelstraat, Oudstrijdersstraat, Blijde Inkomstraat, Langstraat, Maréestraat en op het Moorkensplein. Voem vzw voorziet voor ingeschreven deelnemers 1000 gratis maaltijden. Je kan ook een eigen maaltijd meenemen en delen. Een basispakket met brood en dadels is er voor iedereen. De avond zelf kunnen nog een 200-tal mensen bij aanschuiven. Ieder voorziet een eigen stoel, bord en bestek zodat er geen wegwerpmateriaal gebruikt moet worden. Een duurzame keuze.

Bron : District Borgerhout – ©Victoriano Moreno

Latifa El Morabit, algemeen coördinator van FMV vzw, vertelt enthousiast:

“Het wordt een heus moment van verbinding waar, naast maaltijden, ook verhalen gedeeld worden en dat verbindt mensen.”

Alle info is terug te vinden op: www.borgerhout.be

Bron: pers.borgerhout.be

Publicatiedatum: 11/03/2023