DE MANNEN VAN ‘T WAASLAND

De Opkomst van de Waaslandse Hip Hop Scene.

Meer dan Voetbal en Agrarische Revolutie

Bij het Waasland denken velen meteen aan voetbalclub Waasland-Beveren of de start van de agrarische revolutie. Maar deze regio heeft veel meer te bieden. De Waaslandse hiphopscene heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en brengt talenten voort die nationaal en internationaal impact maken. Maak kennis met de mannen van ’t Waasland.

Pioniers van de Scene: Woodie Smalls & K1D

De Belgische hiphopscene wordt sinds enkele jaren gedomineerd door artiesten uit het Waasland. Woodie Smalls en K1D staan aan de top en hebben van hun regio een broedplaats voor talent gemaakt. Hoewel ze in het Engels rappen en daarmee het Waasland niet direct op de kaart zetten, zijn ze wel een grote inspiratiebron voor opkomende artiesten in de regio. Dankzij hen weten veel jonge Waaslandse rappers dat doorbreken in de muziek mogelijk is.

Een Sterk Collectief met Ambitie

Het Waasland schuwt de concurrentie met Vlaanderen niet. Artiesten uit de regio zetten zich in om een gevestigde naam in de Vlaamse hiphopscene te worden. Door samen te werken en elkaars talenten te versterken, bouwen ze aan een sterke reputatie. Kosten noch moeite worden gespaard om hun muziek en boodschap te verspreiden.

De Nieuwe Lichting: Opkomende Waaslandse Artiesten.

Guy Roh: De Perfectionist met een Unieke Sound.

Van hobby naar passie.
Guy Roh, een creatieve duizendpoot uit het Waasland, begon vijf jaar geleden met muziek maken tijdens zijn middelbare schooltijd. Wat begon als een hobby groeide uit tot een serieuze passie. Nu combineert hij zijn rapcarrière met een fulltime job, maar zijn muziek blijft zijn drijvende kracht.

Onafhankelijk en veelzijdig.
Guy Roh produceert niet alleen zijn eigen muziek, maar verzorgt ook de zang en mix. Zijn project “The Blackest Shade of Pink” is het resultaat van jarenlange evolutie. Oorspronkelijk zou het een traditioneel rapalbum worden, maar hij besloot een unieke weg in te slaan. Zijn sound is onvoorspelbaar en met niemand echt te vergelijken, al doet zijn veelzijdigheid denken aan Pharrell Williams.

Lil Sil: Van Fortnite naar Miljoenen Streams.

Een jonge talentvolle nieuwkomer.
De 18-jarige Vrasenaar Lil Sil maakte meteen indruk met zijn track “Ballin”. Al van jongs af aan gefascineerd door muziek, besloot hij het serieus aan te pakken na zijn aankomst in België. Zijn eerste hit ontstond spontaan tijdens een potje Fortnite, en zijn talent werd al snel opgemerkt.

Internationale erkenning.
Zijn tweede track “91” haalde meer dan een miljoen views op YouTube. De titel verwijst naar de postcode van Beveren, waarmee hij zijn roots eert. Ook in Nederland wordt hij goed ontvangen en ontvangt hij lof van artiesten zoals ADF Samski. Zijn stijl wordt vaak vergeleken met Lil Tecca en Lil Mosey, maar Lil Sil blijft vooral zichzelf.

Lordesteezus: De Community-Bouwer

Van beats maken naar rappen.
Op 14-jarige leeftijd ontdekte de Sint-Niklase rapper Lordesteezus via YouTube hoe Stromae muziek maakte. Hij begon zelf beats te produceren, maar stopte daar later mee om zich volledig op rap te richten. Zijn tijd in Engeland en zijn Waaslandse afkomst vormen belangrijke invloeden in zijn muziek.

Een hechte scene zonder jaloezie.
Wat het Waasland onderscheidt van grootsteden als Brussel of Antwerpen, is de hechte band tussen artiesten. “We misgunnen niemand succes. Als er een nieuwe artiest opduikt, wordt hij met open armen ontvangen,” zegt hij. Zijn samenwerkingen met K1D en Woodie Smalls bevestigen deze collectieve mentaliteit.

Sepia: De Melancholische Storyteller.

Een artiest met een diepgaande boodschap.
Sepia, het alter ego van Ward Van De Voorde, werd ontdekt in het laatste jaar van zijn middelbare school. Zijn naam verwijst naar een melancholische filter en past perfect bij de sfeer van zijn muziek. Zijn stijl wordt vooral geïnspireerd door Nederhop-artiesten zoals Fresku.

Emotionele diepgang.
Zijn muziek is sterk beïnvloed door zijn persoonlijke ervaringen, waaronder het verlies van een goede vriend. Hij neemt uitgebreid de tijd om zijn nummers te perfectioneren en blijft trouw aan zijn eigen stijl. Volgens hem heeft de Nederlandstalige hiphop in België nog een lange weg te gaan, maar hij gelooft dat er ruimte is voor groei.

De Toekomst van de Waaslandse Scene.

De mannen van ’t Waasland begrijpen de uitdagingen van hun scene, maar benutten hun krachten optimaal. Hoewel Engelstalige hiphop populairder lijkt, blijven veel artiesten trouw aan hun moedertaal. Ze kijken naar Nederland, waar Nederlandstalige rap enorm succesvol is, en gebruiken dat als motivatie.

De Waaslandse hiphopscene is volop in beweging. Met sterke artiesten, een hechte community en een duidelijke visie op de toekomst is het slechts een kwestie van tijd voordat deze regio de erkenning krijgt die het verdient.