BIRTHE
‘STRANGERS’

HOTTEST TRACK OF THE WEEK
(week 27
)

BIO

BIRTHE is een 21-jarige, Gents gevestigde artieste die strijkers en blazers op een hedendaagse manier weet te combineren binnen het genre Pop/Soul. Dit doet ze in eigen beheer en in samenwerking met producer ‘OSKI’. Ze is een opkomende talent dat al sinds haar 14de op de planken staat.

Vorig jaar was ze onder andere te zien op de Gentse Feesten (Sint-Baafsplein) en Rijvers Festival. Daarnaast kan u de zangeres wellicht kennen van haar debuutsingle ‘Memories’ die eind vorig jaar te horen was op verschillende radiozenders, waaronder ‘Joe FM’. Met haar tweede single ‘Boy Bye’ verscheen ze onder meer in ‘Het Nieuwsblad’, ‘Het laatste Nieuws’ en op regionale televisiezender AVS. Deze single was ook alom te horen op regionale radiozenders en kreeg airplay op Radio 2 (Bene Bene).

Deze zomer zal ze te zien zijn op verschillende podia, waaronder in het gloednieuwe casino van Middelkerke (SILT) met een eigen show, de Mainstage van Rijvers Festival vlak voor Pommelien Thijs en Coely, Boomfest in Sint-Niklaas en op de Zellikse Jaarmarkt vlak voor Udo.

1. Waar gaat deze track over?

– ‘Strangers’ gaat over een toxische relatie en over het proces van aantrekken en afstoten om elkaar uiteindelijk los te laten.

2. Welke betekenis heeft deze track voor jou?

– Dit nummer staat heel dicht bij mij, aangezien ik dit uit eigen ervaring geschreven heb. Het heeft mij geholpen om de relatie effectief achter mij te laten en om van soortgelijke situaties onmiddellijk afstand te nemen.

3. Is er een bepaalde boodschap/statement die je hiermee naar buiten wil brengen? Welke?

– Ik denk dat we te vaak blijven hangen in situaties waarvan we weten dat ze niet goed voor ons zijn. Met deze song probeer ik duidelijk te maken dat, hoe moeilijk het soms lijkt, we niet bang moeten zijn om het vertrouwde achter ons te laten, om iets nieuws op te zoeken dat wel gezond en goed voor ons is.

Birthe – Strangers

4. Welk publiek wilde je bereiken met deze track?

– Ik wil me niet perse beperken tot een bepaald publiek. Daardoor denk ik dat ik over het algemeen een iets jonger publiek aantrek, maar dat mijn songs ook toegankelijk zijn voor een ouder publiek.

5. Wie/wat heeft je geïnspireerd bij het maken van deze track?

– Het is gebaseerd op een eigen ervaring en dus op een vorige relatie. Daarnaast luisterde ik tijdens het schrijven van deze song veel naar Latin, Bossa Nova,… Muzikaal is het op die genres geïnspireerd.

6. Met wie heb je samengewerkt bij deze track?

– ‘Strangers‘ werd in samenwerking geschreven met Luis Oscar Santos en werd ook geproduceerd door OSKI. Daarnaast had ik de eer om in de studio te mogen kruipen met steengoede muzikanten waaronder ;

Ook de techniek doet veel aan een track. Voor de mix klopte ik dus aan bij Huub Reijnders en voor de master bij Frederik Dejongh.

Birthe – Memories

7. Waarin verschilt deze track van je andere tracks?

– Ik denk dat alle 3 mijn singles tot nu toe wat verschillen van elkaar. ‘Strangers’ is wel heel duidelijk een zomersong en misschien ook iets uitdagender qua boodschap met voornamelijk Latin als genre. Muzikaal verschilt het misschien het meeste van mijn andere 2 singles, die voornamelijk Pop/R&B zijn.

8. Had je zelf verwacht dat deze track het zo goed ging doen? Waarom wel/niet?

– Hiervoor moet ikzelf toegeven dat dit mijn persoonlijke favoriet is van alles wat ik tot nu toe uitgebracht heb/gemaakt heb. Daarnaast hoopte ik dus wel dat ‘Strangers’ het goed zou doen, maar je kan dit nooit op voorhand inschatten. Dus ik probeer mij niet te veel vast te pinnen op “succes” en echt iets te maken waar ik zelf achter sta. Al ben ik natuurlijk heel erg blij en vereerd om jullie ‘Hottest Track of the Week’ te zijn.

Birthe – Boy Bye.

9. Indien er al een videoclip bestaat / of deze komt er nog aan, hoe heb je de tekst vertaald in beeld?

– Het nummer en de videoclip zijn gelijktijdig uitgekomen. Hiervoor trokken we naar Spanje, aangezien het in België toen nog geen zomerweer was. We hebben het verhaal proberen vertellen door middel van dans en zijn vertrokken vanuit het fantaseren over een oude liefde.

Vragen die iedereen zich wel eens stelt na een breuk: ‘Hoe zou het zou zijn als mijn ex hier nu zou zijn?’, ‘Wat als we weer samen zouden zijn?’,…

De clip gaat dus over die fantasie. Dit wordt subtiel duidelijk gemaakt in het begin door mijn danspartner die wegvalt en terugkomt in beeld. In de 2de verse probeer ik mij los te koppelen en op zoek te gaan naar iemand nieuw, maar blijft hij toch in mijn hoofd spoken. Op het einde van de clip wordt de fantasie volledig duidelijk als iedereen rondom mij wegvalt en blijkt dat het zich in mijn hoofd heeft afgespeeld. Daarvoor werkte ik samen met choreografe Fien Temmerman en met een crew van 10 professionele dansers die onder andere meededen in producties als James De Musical, Tien Om Te Zien en zelfs het Eurovisiesongfestival.

10. Ben je al bezig aan een nieuwe track / nieuwe muzikale projecten? Zo ja, wanneer kunnen we deze verwachten?

– Zeker! Ik ben al een tijdje volop aan het schrijven. Momenteel staat er nog 1 single release gepland in oktober, naar aanloop van mijn debuutalbum dat zou uitkomen in februari 2025. Daarnaast focus ik mij nu ook volledig op de komende (zomer)shows

Birthe

Bron: Birthe

Optreden van Birthe in Sint Baafs

Bron: Birthe

Birthe - Memories (EP Cover)

Bron: Birthe

Birthe - Strangers (Prod. by Oski)

Birthe – Strangers (Prod. by Oski)

Je kan de Artiest volgen op de volgende platforms
instagram.comyoutube.com / spotify.com

Website www.birthe.com

Publicatiedatum: 1 juli 2024