ANO4WILL – EX TREATMENT

Deze week blaast ‘Ex Treatment’ van Ano4will door onze speakers als hottest track of the week. Het nummer gaat over haar ex en de gepaarde relatieproblemen.  “Je moet durven de juiste keuzes te maken, ook al doen ze pijn.” vertelt Ano. Ze maakte zelf ook niet altijd de juiste keuzes, maar wanneer ze er eindelijk voor koos zich los te rukken van haar ex voelde ze zich veel beter.

De artieste is 17 jaar en heeft Keniaanse roots. Ze spreekt zelf ook vloeiend Swahili, wat haar moedertaal is. Wanneer ze het land bezoekt dan doet ze vrijwilligerswerk, maakt ze muziek met de kinderen en probeert ze hun dagen leuker te maken. Als je haar niet in de studio ziet kan je haar wel eens tegenkomen in een zwembad. Ano is namelijk redder, waarnaast ze ook nog zwemlessen geeft.

Muziek zit echt in haar roots, het werkt voor Ano ook als een soort van copingsmechanisme. Ze schrijft muziek over haar eigen levenservaringen, zeker van wanneer ze 15 jaar was. Dat was voor haar de zwaarste periode in haar leven.

Ze hoopt binnen vijf jaar een debuut album uit te brengen en bekendheid te vergaren in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Maar haar allergrootste droom is het oprichten van een muziekschool voor kinderen in Kenia. “Mijn grootste droom is bekend worden zodat ik andere mensen blij kan maken” zegt Ano. Ze wilt haar moeder en haar overleden zus trots maken.

De naam Ano4will is ontstaan wanneer ze samen met haar beste vriendin verliefd werd op twee jongens die ouder waren. “We gaven de jongens codenamen, mijn crush heette ‘4’. We beslisten om een nummer op te nemen hierover en ik moest na beginnen denken over mijn artiestennaam. Ano, mijn naam, combineerde ik dan met de codenaam ‘4’ en met ‘will’ van wilskracht.”

Haar producer ziet ze echt als een broer, want de klik die was er meteen. Ano schrijft haar teksten thuis en maakt daar een gitaar stuk op waarna ze dat meeneemt naar de studio. Daar maakt ze dan samen met haar producer een beat gebaseerd op wat ze mee heeft.

De favoriete track van Ano moet nog uitkomen. Het heet ‘Ziggyson’ en is geschreven toen de artieste nog maar 15 jaar was. De tekst is in het Swahili en het Engels geschreven en gaat over alle mooie dingen in het leven. “De eerste keer dat ik het nummer speelde was in Kenia. Ik werd meteen voor het publiek gesmeten in een gospelkerk. Twee dagen hiervoor kreeg ik malaria, dus voor mij was dit wel een uitdaging. Maar na mijn optreden gingen we allemaal samen naar het strand en keken we naar het vuurwerk. Ja, nu heeft dat toch wel een mooie betekenis voor mij!”