SXNJMZ RECAP 16/02/’22 – GENDE(ON)GELIJKHEID BINNEN DE SPORTWERELD MET RUBEN VAN GUCHT, FBP SPORTSTUDIO, AUR’LY & LAUD

Afgelopen woensdag was toch wel een speciale editie van Seks ’n Jamz. Thalia Tsé nodigde niet 1, niet 2, niet 3,… maar liefst 4 gasten uit. Gender(on)gelijkheid binnen de sport stond deze week in de kijker. De hoofdgast van deze avond was dan ook niemand minder dan sportpresentator Ruben Van Gucht. Ook Mo, eigenaar van FBP Sportstudio Mortsel, kwam samen met een van zijn vrouwelijke coaches, Lyka, langs om over dit onderwerp te praten. And last but not least… Voor het eerst werd er tijdens Seks ‘n Jamz live geperformed door de getalenteerde Aur’ly en LAUD.

Thalia, Fonx, Aur’ly, LAUD, Michelle, Ruben, Mo, Romy, Moamine, Ranya, Lyka; Bron: Mohandis Photography

Thalia, Ranya, Michelle, Romy, Ruben, Isabelle, LAUD, Lyka, Aur’ly; Bron: Mohandis Photography

Ruben zijn leven draait nu eenmaal rond sport. Zo is hij sportpresentator voor o.a. de VRT en Sporza. Daarnaast presenteert hij op Radio 2 het programma ‘WEEKWATCHERS’, is hij auteur van het boek ‘Sportman’ en hier en daar is hij te zien binnen het theater. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn nieuwe documentaire ‘Zij aan zij, vrouwen in de sport’ die te zien zal zijn op tv vanaf 6 april op Één.

Hoe zit het nu met gender(on)gelijkheid in de sportwereld? Ruben en Mo van FBP Sportstudio wisten ons hier een antwoord op te geven.

 1. Hoe zit het met de man-vrouwverhouding in het Vlaamse sportlandschap?

Een antwoord hierop was moeilijk te formuleren, omdat de vraag heel breed is. Zo heeft bv. de soort een invloed op deze man-vrouwverhouding. Maar als we dan toch een gemiddelde moeten nemen, zijn er meer mannen actief in de sportwereld. Mo van FBP Sportstudio geeft ook aan dat ze gemiddeld 75 % vrouwen ontvangen in hun sportstudio voor personal training en 40 % vrouwen voor het boksen. In het algemeen is het zo dat er wel meer mannen dan vrouwen zijn de bokswereld. Er zit wel een evolutie in deze verhouding. Tegenwoordig kent men o.a. ook het vrouwenvoetbal en het vrouwenbasketbal. Vrouwen kunnen zich nu, volgens Ruben, optrekken aan vrouwen in de sport. Met bepaalde figuren kunnen ze zich identificeren. In tegenstelling tot zo’n 10 – 20 jaar geleden is het nu zichtbaar dat ook vrouwen een carrière in de sportwereld kunnen hebben.

 1. Krijgen vrouwelijke topsporters dezelfde erkenning en hetzelfde respect als mannen?

Het antwoord was volgens Ruben kort maar krachtig: “neen”. Hij wist ons met een uitspraak van professor Lagae toch wat meer info te geven, namelijk: “Het probleem is dat vrouwen sociologisch een enorme achterstand hebben op vlak van sport. Ze zijn namelijk sinds 10 – 20 jaar actief in de sportwereld terwijl mannen al sinds eind 19de eeuw actief zijn.” Meer info zal te zien zijn in één van de afleveringen van “Zij aan zij, vrouwen in de sport”.

 1. Zijn vrouwen mentaal en fysiek even sterk als mannen?

Een andere aflevering van “Zij aan zij, vrouwen in de sport” zal uitgebreid over dit onderwerp gaan. Ruben gaf ons al mee dat er een belangrijke factor is bij vrouwen die ervoor kan zorgen dat de sportprestaties tijdelijk verminderen, namelijk menstruatie. Het is een factor waar geen rekening mee wordt gehouden, maar wat zeker wel zou moeten. De invloed van menstruatie op de sportprestaties wordt zwaar onderschat. Het is dus hoog tijd om dit taboe te doorbreken.

 1. Zou een vrouwelijke bondscoach gemakkelijk aanvaard worden?

Het antwoord van Ruben neigde eerder naar een nee. Niet omdat hij denkt dat een vrouw die taak niet aankan. Hij denkt eerder dat mannelijke spelers het moeilijker zouden hebben om instructies op te volgen van een vrouwelijke bondscoach. Hier wordt wel onderzoek naar gedaan voor een nieuwe reeks. In de basketbalwereld zijn hieromtrent enkele initiatieven genomen, maar deze zijn niet helemaal tot een goed einde gekomen.

 1. Is er plaats voor transgenders in de sport of ruikt dit snel naar competitievervalsing?

Volgens Ruben zijn transgenders zeker welkom in de sportwereld. Alleen is de vraag: “In welke categorie nemen ze deel?”. Dit is een vraag die gesteld moet worden, omdat tijdens bepaalde sporten de testosteronwaarden niet overschreden mag worden.

Als laatste waren wij nog benieuwd naar de favoriete sport van Ruben. Zijn interesse is zeer breed, maar als hij dan toch moet kiezen, gaat hij voor wielrennen. Toen hij 7 jaar was, keek hij hiernaar bij zijn grootmoeder. Dat was ook het begin van een levenslange passie voor sport.

Ruben Van Gucht; Bron: Mohandis Photography

Mo eigenaar FBP Sportstudio; Bron: Mohandis Photography

Thalia, Ruben; Bron: Mohandis Photography

Hieronder nog wat info over de artiesten die voor het eerst live kwamen optreden tijdens Seks ’n Jamz.

LAUD (21)

 • Laura Duymelinck
 • Song: Are You The One
 • Weetje: LAUD is een samenvoegsel van ‘Lau’ wat komt van Laura en ‘D’ wat komt van Duymelinck. LAUD betekent in het Engels dan ook nog een ‘luid’, wat kenmerkend is voor Laura.

LAUD; Bron: Mohandis Photography

Aur’ly (39)

 • Aurly
 • Song: You Need To Understand
 • Weetje: Tegenwoordig zijn er zoveel zangeressen en muziekstijlen, maar toch blijft Aur’ly trouw aan de 90s style.

Aur’ly; Bron: Mohandis Photography

Auteur: Romy Gielen

Publicatiedatum: 19/02/2022